$ 10.9 Billion Stash Bitcoin Membuktikan Satoshi Masih Whale Terbesar

109

Penganalisis menganggarkan Satoshi menambang Bitcoin bernilai $ 10.9 bilion untuk menjaga keselamatan rangkaian tetapi adakah BTC ini akan dibelanjakan?

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Laporan baru-baru ini oleh penyedia penjejakan dan analitik blockchain, Whale Alert, mendedahkan bahawa pelombong yang dikenali sebagai Patoshi menambang lebih dari $ 10.9 bilion atau 1,125,150 BTC semasa Bitcoin masih bayi untuk melindungi rangkaian dari serangan 51%.

Patoshi telah disahkan sebagai pencipta Bitcoin tanpa nama yang dikenali sebagai Satoshi dan blok awal yang dilombong oleh Patoshi juga merangkumi transaksi BTC pertama kepada Hall Finney, pemaju terkenal dan penyumbang Bitcoin awal.

Whale Alert dapat membuat kesimpulan ini dengan meninjau penyelidikan sebelumnya yang dilakukan oleh penyelidik bebas dan kriptografer Sergio Lerner. Lerner mencipta istilah pelombong Patoshi ketika corak kriptografi yang mendedahkan sebahagian besar perlombongan Bitcoin awal dilakukan oleh satu individu dengan akses ke perisian perlombongan yang diubah suai.

Dalam carta di atas, corak Patoshi digambarkan dan menunjukkan bahawa garis lurus menggunakan perisian perlombongan Bitcoin standard dan garis “seperti gergaji” dikaitkan dengan Patoshi.

Corak yang sama memungkinkan Whale Alert mengetahui bahawa pelombong Patoshi “menyesuaikan kelajuannya di antara blok” untuk mengekalkan masa blok rata-rata pada 0.6 blok per 10 minit.

Berdasarkan corak yang ditinggalkan oleh pelombong pada beberapa kod yang disimpan di setiap blok Bitcoin, Whale Alert juga menyimpulkan bahawa operasi perlombongan Bitcoin awal ini terdiri daripada 48 komputer dan salah satunya bertanggungjawab untuk penyelarasan.

Mengapa corak Patoshi unik
Menurut Whale Alert, ada dua alasan untuk mengatur kelajuan, baik menjaga waktu blok dekat tanda 10 menit atau untuk melindungi jaringan dari serangan 51%.

Satoshi mengekalkan bahagian hashratenya pada tahap 60% yang stabil ketika rangkaian berkembang dan serangan 51% adalah ancaman besar bagi Bitcoin pada masa itu, seperti yang berlaku untuk cryptocurrency yang lebih baru sejak kebelakangan ini.

Nampaknya Satoshi cuba melindungi rangkaian Bitcoin tetapi ketika menjadi kurang rentan terhadap serangan jahat, dia menurunkan kadar penciptaan blok Patoshi menjadi 1 blok per 10 minit.

Ramai penganalisis percaya Satoshi menghentikan penambangan di blok 54,316 setelah dia menganggap rangkaian itu cukup terdesentralisasi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyelewengan di blok kemudian yang berlangsung hingga Mei 2010 atau blok 112,500, tetapi pada masa ini ini tidak dapat disahkan sebagai Patoshi atau Satoshi.

Adakah Satoshi akan menjual BTC?
Tindakan pelombong Patoshi nampaknya dihitung dengan teliti dan diarahkan ke arah perlindungan rangkaian ketika hasrat Bitcoin global meningkat dan perlombongan meningkat. Nampaknya tidak mungkin entiti yang sama ini ingin menjual sebahagian bekalan Bitcoin dan ini akan memberi kesan buruk kepada rangkaian BTC. Whale Alert menyimpulkan dengan mengatakan:

“Waktu penutupan, tingkah laku penambangan, penurunan kecepatan perlombongan secara sistematik dan kekurangan perbelanjaan menunjukkan bahawa Satoshi hanya berminat untuk mengembangkan dan melindungi jaringan muda. Bitcoin yang ditambang oleh Patoshi mungkin merupakan hasil sampingan dari usaha ini dan tidak mungkin selebihnya akan dibelanjakan, walaupun persoalannya tetap mengapa Satoshi tidak membakarnya dalam kes ini. “

Menurut pengembang Bitcoin awal, Satoshi takut serangan 51% sehinggakan dia bahkan mempunyai GPU yang siap mempertahankan jaringan, walaupun itu tidak digunakan untuk membuat perlombongan agak seimbang.

Lerner juga percaya bahawa tindakan penambang Patoshi tidak didorong oleh keuntungan kewangan dan menurut Lerner, “Satoshi tidak akan pernah menggunakan duit syilingnya”.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!