5 Peratus Monero dalam Circulatin Supply Dilombong Melalui Malware

162

Laporan 11 Jun oleh rangkaian dan syarikat keselamatan syarikat Palo Alto Networks telah mendapati bahawa sekitar 5 peratus daripada semua Monero (XMR) dalam edaran (circulating supply) dilombong oleh “Malware”.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Menurut penyelidikan, perlombongan itu telah dilakukan melalui cryptojacking, iaitu  menggunakan kuasa pemprosesas komputer pengguna lain untuk melombong untuk cryptocurrency tanpa kebenaran pemilik.

Josh Grunzweig dari Pasukan penyelidik ancaman Unit 42 mengumpul data – sekitar 470,000 sampel unik – tentang berapa banyak pelombong cryptojacking telah dikenal pasti dalam platform WildFire Palo Alto Network.

Laporan itu mendapati 3,773 e-mel yang berkaitan dengan perlombongan, 2,995 URL kolam perlombongan, 2,341 dompet XRM, dompet 981 Bitcoin (BTC), 131 dompet Electroneum (ETN), 44 Ethereum (ETH) dan 28 Litecoin (LTC).

Menurut Grunzweig, Monero mempunyai “monopoli yang luar biasa” pada cryptocurrencies yang disasarkan oleh malware, dengan jumlah $ 175 juta dilombong secara malware (kira-kira 5 peratus daripada semua Monero kini dalam edaran). Monero mempunyai jumlah penutup pasaran sekitar $ 1.9 bln, diperdagangkan sekitar $ 119 dan turun sekitar 10 peratus dalam tempoh 24 jam.

Dari 2,341 dompet Monero yang dijumpai, hanya 55 peratus (atau 1,278) mempunyai lebih daripada 0.01 XMR (kini bernilai sekitar $ 1.19).

Laporan itu juga menyatakan bahawa data tidak termasuk pelombong Monero berasaskan web atau pelombong lain yang tidak dapat mereka akses, bermakna 5 peratus kemungkinan besar terlalu rendah dari edara (circulating supply).

Graf Pengagihan kriptografi yang disasarkan oleh pelombong yang berniat jahat. Sumber: Source: Palo Alto Networks

Menurut laporan itu, jumlah hashrate untuk cryptojacking Monero – sekitar 19 mega-hash per saat (MH / s) yang membawa kira-kira $ 30,443 sehari – sama dengan kira-kira 2 peratus daripada kuasa hashing global rangkaian Monero. Laporan itu menyatakan bahawa tiga teratas mempunyai sumber tambang sekitar $ 2,737, $ 2,022 dan $ 1,596 setiap hari.

Dalam e-mel kepada Cointelegraph, Justin Ehrenhofer dari Monero Malware Response WorkGroup menulis bahawa kerana Monero adalah “dibina tanpa sebarang kes penggunaan yang jelas,” orang “mungkin mengambil kesempatan daripada privasi dan ciri bukti kerja yang dapat diakses untuk keuntungan peribadi mereka yang tidak sah.

Oleh sebab itu, kumpulan kerja malware adalah badan sukarelawan yang bekerja untuk mendidik pengguna crypto tentang bagaimana untuk mengelakkan malware dan menjadi cryptojacked:

“Masyarakat Monero berminat membantu mangsa perlombongan sistem yang tidak dikehendaki dan tindakan jahat lain […] Kami tidak akan dapat mengelakkan setiap mesin daripada dikompromi. Peratusan syiling yang dianggarkan ditambang dengan Monero bercakap sebahagian besarnya kepada bilangan mesin yang dikompromi. Di samping penambangan Monero, mereka boleh menghantar pengguna spam dan pemantauan. Kami berharap sumbangan kami akan menghadkan kelakuan yang tidak diingini di sumbernya. ”

Semalam, polis Jepun melaporkan mereka telah membuka satu siasatan ke atas kes Monero cryptojacking dengan penggunaan perisian perlombongan Coinhive. Minggu lalu, pasukan keselamatan mendapati bahawa lebih 40,000 komputer dijangkiti malware perlombongan, termasuk untuk Monero, dari industri termasuk kewangan, pendidikan, dan kerajaan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!