5 Syarikat Mining Terbesar Di Dunia

483

Industri perlombongan mungkin merupakan aktiviti tertua yang berkaitan dengan cryptocurrency. Semuanya bermula pada tahun 2009, apabila Satoshi Nakamoto menjana blok pertama pada rangkaian Bitcoin.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Kini, perlombongan adalah satu industri yang merangkumi 114 negara di seluruh dunia, dan tidak dapat memastikan fungsi global cryptocurrency. Menurut analisis Blockchain.info, jumlah keuntungan pasaran sepanjang tahun lalu terdiri daripada $ 4.1 bilion. Angka ini tidak termasuk pendapatan yang diperoleh daripada penjualan peralatan perlombongan, yang dianggarkan mencapai $ 3-4 bilion, seperti halnya Bitmain memegang jualan terbesar.

Rangkaian Bitcoin
Seiring dengan populariti perlombongan, kerumitan rangkaian Bitcoin juga berkembang. Walaupun 80 peratus daripada Bitcoin telah dilombong, menurut pakar, keseluruhan bekalan akan habis hanya pada tahun 2140. Keadaan ini dijelaskan oleh fakta bahawa pengiraan yang diperlukan untuk pengeluaran cryptocurrency terus menjadi lebih kompleks, dan Proses perlombongan mengambil lebih banyak masa dan tenaga letrik.

Pada masa yang sama, antara 30 dan 60 peratus daripada keuntungan yang diperolehi daripada perlombongan dibelanjakan untuk kos tenaga letrik. Angka-angka ini menunjukkan bahawa untuk mengekalkan keseluruhan infrastruktur komputer yang bekerja dengan Bitcoin, ia akan mengambil 30 reaktor nuklear berjalan pada kapasiti penuh.

Walaupun pengurangan ganjaran untuk menjana blok, pemisahan dalam saiz ganjaran perlombongan dari 25 Bitcoin hingga 12.5 Bitcoin dan peningkatan kerumitan perlombongan, pelombong masih boleh menerima sehingga $ 20 juta sehari dalam pengesahan transaksi. Nombor mengejutkan ini menarik pemain baru untuk menyertai ‘demam digital’ – dan pengeluar peralatan untuk mencipta cara yang lebih cekap untuk mengeluarkan Bitcoin.

Peralatan
Pada musim panas tahun 2017, dengan peningkatan popularitinya cryptocurrency, permintaan pasaran berkembang bukan sahaja untuk peralatan profesional, tetapi juga untuk kad grafik (GPU). Pada tahun 2017 sahaja, lebih daripada tiga juta kad grafik telah dibeli lebih daripada $ 776 juta, Jon Peddie Research menyatakan. Pemain PC tidak dapat membeli GPU model teratas, yang telah dijual kepada pelombong sebelum mereka tiba di kedai-kedai, dan pengeluar kad AMD dan Nvidia menetapkan pertumbuhan keuntungan yang tinggi.

Pada suku kedua 2017, Nvidia meningkatkan pendapatan lebih daripada 50 peratus, berbanding suku kedua 2016, mencecah $ 251 juta. Pendapatan AMD untuk tempoh yang sama meningkat sebanyak 18 peratus – $ 1.2 bilion. Berikutan kejatuhan pasaran, minat dalam perlombongan juga menurun – AMD dan Nvidia kedua-duanya menjangkakan penurunan dalam pendapatan pada suku kedua 2018.

Pada masa yang sama, perlombongan mencapai bahagian perindustrian. Di seluruh dunia, pelombong telah bersatu dan mencipta keseluruhan pertumbuhanan dan beribu-ribu kad GPU dipasang ke gudang perlombongan dengan kapasiti hash yang besar. Sesetengah syarikat menukar jenis coin yang dilombong dan melabur berjuta-juta dolar ke dalam infrastruktur bangunan untuk perlombongan. Pada 6 Jun, syarikat perlombongan CoinMint mengumumkan bahawa ia merancang untuk membuka sebuah loji pelombongan Bitcoin di bekas kilang peleburan aluminium di bahagian utara New York, berhampiran sempadan A.S.-Kanada. Disokong oleh kerajaan A.S., CoinMint bermatlamat untuk mencipta 150 pekerjaan untuk 18 bulan akan datang dan memperuntukkan $ 700 juta untuk mengubah loji 1,300 ekar Alcoa.

Pada masa yang sama, pemain besar mencari kaedah yang lebih canggih untuk mengurangkan kos tenaga dan meningkatkan produktiviti peralatan – dari bangunan ladang di gua untuk melancarkan pelombong ke ruang angkasa. Siapa pelombong perindustrian ini? Blocky.my menjemput anda melawat lima ladang terbesar di dunia.

 

GigaWatt
Dilancarkan: 2012
Lokasi: Washington, A.S.
Hashrate: 1.3 PH

Kemunculan pemain baru , muda dan menguntungkan sering sukar diramalkan. Jutawan adalah mereka yang,pandai memanfaatkan peluang yang ada, seperti mulamembaiki komputer atau bekerja di kedai elektronik. Salah seorang daripada mereka, Dave Carlson, mula memilikinya dengan GPU biasa dan kini memiliki ladang perlombongan terbesar di Amerika Utara.

Pakar perisian dan usahawan dengan pengalaman selama 10 tahun memutuskan untuk mengambil perlombongan setelah menghadapi masalah kewangan dalam pekerjaannya sebelum ini di sebuah syarikat pengiklanan. Diasaskan di bawah tanah rumahnya pada tahun 2012, syarikat MegaBigPower, yang kemudiannya dinamakan semula menjadi GigaWatt, berubah menjadi perniagaan berjuta-juta dolar dalam masa satu tahun sahaja.

Hari ini, ladang itu terletak di bekas gudang industri. Walau bagaimanapun, lokasi yang tepat tidak didedahkan, sama dengan ladang-ladang lain, di mana pemilik memilih untuk tidak menarik perhatian pihak berkuasa tempatan.

Ketika syarikat memperluaskan jajahannya, Carlson menganggarkan belanja operasi bulanannya, termasuk gaji untuk 15 pekerja, lebih dari $ 1 juta. Angka terakhir 1.3 hashrate, dalam kata-kata beliau, membayar sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, setelah berjaya menarik pelaburan tambahan melalui ico, usahawan memulakan pengeluaran peralatan perlombongan berdasarkan cip Bitfury untuk dijual kepada peminat Bitcoin yang lain.

Perniagaan Carlson nampak cemerlang. Di antara faktor-faktor yang menyumbang kepada kejayaannya, Carlson menyatakan tidak hanya keinginan terdesak untuk melepaskan diri dari kemiskinan, tetapi juga memanfaatkan peluang mempunyai harga elektrik yang rendah dan murah. Negeri Washington, di mana syarikat itu diasaskan, menawarkan beberapa kuasa paling murah di negara ini dengan hanya $ 9.56 per kWh untuk individu dan $ 8.42 per kWh untuk perniagaan.

 

Genesis Mining
Dilancarkan: 2014
Lokasi: Iceland
Hashrate: 1000 GH

Seorang lagi pemilik ladang perlombongan yang benar-benar besar ialah Genesis Mining. Pada mulanya, kapasiti perlombongan mereka terletak di Bosnia dan China, tetapi hari ini mereka tertumpu di Iceland dan Kanada. Iklim yang sejuk – digabungkan dengan harga elektrik murah – menjadikan negara-negara ini menarik untuk perlombongan cryptocurrency. Dipercayai bahawa perlombongan crypto adalah pengguna elektrik terbesar di Iceland. Penggunaan elektrik dan isu penyejukan biasanya dirahsiakan oleh pelombong besar, jadi lokasi sebenar ladang mereka tidak diberitahu. Mengikut dasar keselamatan, mereka tidak mendedahkan lokasi geografi yang tepat dari ladang perlombongannya.

Ladang perlombongan Dalian
Dilancarkan: 2016
Lokasi: Dalian, China
Dikira bulanan: 750 BTC
Kos elektrik bulanan: $ 1,170,000
Hashrate: 360000 TH *
* Mengikut rangkaian purata hashrate Bitcoin pada Disember 2017
China terkenal dengan pelbagai syarikat pembuatan kad video grafik  dan mesin ASIC. Akibatnya, pelombong di China mempunyai kelebihan membeli peralatan dengan harga yang lebih rendah. Pengiriman peralatan lebih murah – dan bahkan percuma.
China adalah antara negara dengan harga terendah untuk elektrik, bersama dengan Venezuela, Taiwan, dan Ukraine. Faktor yang paling penting dalam hal ini ialah keputusan kerajaan China untuk menggalakkan penghasilan cryptocurrency perindustrian dengan mengurangkan harga penggunaan elektrik bagi pemilik rasmi ladang lombong tersebut.
China mempunyai penduduk yang besar, yang meningkatkan persaingan kerja. Di negara ini, bandar perindustrian telah lama wujud, dengan pekerja yang tinggal tanpa melawat dunia luar sama sekali. Perkara yang sama diamalkan di ladang-ladang perlombongan, di mana pentadbir sistem bersedia untuk tinggal di asrama berhampiran ladang untuk gaji yang agak kecil, memastikan pengeluaran cryptocurrency tidak terganggu.
Semua faktor ini memanfaatkan tanah dan kawasan untuk penggunaan ladang perlombongan terbesar, seperti di wilayah Liaoning. Bandar kecilnya di Dalian adalah pusat perlombongan di China dan seluruh dunia. Ia adalah ladang perlombongan tiga tingkat dengan sistem pengudaraan yang direka khas. Pada masa ini, ladang di Dalian menyumbang lebih daripada tiga peratus daripada hashrate kadar keseluruhan rangkaian Bitcoin.
Ladang perlombongan Swiss
Pelancaran tahun: 2016
Lokasi: Linthal, Switzerland

Hashrate: Unknown

Ladang perlombongan terbesar di Switzerland terletak di kampung kecil Linthal di bahagian timur negara ini. Pemiliknya, Guido Rudolphi, telah menjalankan ladang perlombongan di Zurich tetapi mendapati kos operasi terlalu tinggi. Selepas hampir dua tahun mencari, Rudolphi memilih Linthal, yang menawarkan harga paling menarik untuk elektrik di negara ini.
Ladang baru, yang terletak di bekas bangunan kilang, dianggap sebagai yang terbesar di Switzerland. Walaupun isu pemproses penyejukan masih relevan, Rudolphi menegaskan bahawa faedah kewangan yang mungkin tidak menentukan untuknya. Dunia memerlukan Bitcoin lebih banyak untuk alasan politik, dia percaya. Pemilik ladang membandingkan sistem cryptocurrency dengan internet pada tahun 1990an, ketika banyak orang melihat fenomena ini dengan banyak keraguan.
Ladang Rusia
Dikira bulanan: 600 BTC
Hashrate: 38 PH
Rusia juga adalah antara negara-negara di mana kawasan perlombongan besar terletak. Yang terbesar di sini dipercayai terletak berhampiran Moscow, walaupun lokasi sebenar ladang tidak didedahkan. Kuasa ladang Moscow membenarkan perlombongan kira-kira 600 Bitcoin sebulan. Mata wang ini dijana oleh 3000 Antminer dan S9 ASIC-pelombong untuk prestasi sekitar 38 PH sesaat. Untuk menyejukkan peralatan ini, pengudaraan moden dari Iceland digunakan. Perbelanjaan elektrik melebihi $ 120,000 setiap bulan, kata Slavorum.org.
Melihat masa depan
Ladang perlombongan utama mula muncul hanya beberapa tahun lalu. Hari ini, ladang perlombongan terdiri daripada infrastruktur teknologi yang besar dengan pekerja tetap pekerja profesional, seperti GigaWatt, Kejadian Pertambangan atau Coinmint, yang bergabung dengan aglomerat di tapak bekas kilang. Dengan peningkatan kerumitan rangkaian dan penurunan harga cryptocurrency, pelombong individu banyak menarik diri. Walau bagaimanapun, pemain yang berjaya menggunakan infrastruktur berskala besar dapat memberikan keseimbangan produktiviti yang ideal dan kos rendah.
Diantara 5 syarikat mining yang besar ini , hanya Genesis Mining dan Gigawatt sahaja yang menawarkan perkhidmatan Cloud Mining Servis, bermakna anda tidak perlu membeli grafik kad, cukup hanya membeli hashrate yang ditawarkan untuk menjana income kekal sepanjang hayat dengan hasil mining yang lifetime.

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!