50% Perdagangan Eksport/Import Perkapalan Dunia Menggunakan Blockchain

171

Syarikat Abu Dhabi Ports telah bekerjasama dengan Port of Antwerp, Belgium untuk “pilot” blockchain yang bertujuan untuk memudahkan perdagangan antarabangsa.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Percubaan bukti-konsep (Proof-of-Concept) akan dijalankan oleh Maqta Gateway menggunakan platform blockchain sendiri, Silsal, yang dilancarkan pada bulan Jun untuk menangani ketidakcekapan dalam industri perkapalan dan menghubungkan pengimport dan pengeksport yang lebih baik.

Teknologi itu dijangka membantu syarikat mengendalikan dokumentasi perdagangan antara Emiriah Arab Bersatu dan Belgium, dalam menyediakan kargo penuh dan memperkemas aliran perdagangan dengan rantaian bekalan.

Mohamed Juma Al Shamisi, Ketua Pegawai Eksekutif Abu Dhabi Ports, berkata:

“Ini merupakan detik penting bagi kami kerana kami bersedia untuk melaksanakan penyelesaian blockchain pertama yang digunakan antara Abu Dhabi dan dunia. Pakar-pakar teknologi kami di Maqta Gateway sedang bekerjasama dengan rakan-rakan antarabangsa seperti Pelabuhan Antwerp, untuk menyampaikan transaksi perdagangan yang cepat, dipercayai, selamat menerusi program pembangunan dan ujian security yang ketat. “

Berita itu menandakan detik terbaru dalam gelombang exploration blockchain yang sedang dijalankan di seluruh industri logistik global.

Baru-baru ini, gergasi penghantaran global FedEx menyertai konsortium blockchain Hyperledger bulan lepas, dalam usaha bersama-sama membangun dan mengadoptasi blokchain dalam proses prosedurnya.

Pada bulan Ogos, syarikat gergasi teknologi IBM dan perkapalan utama Maersk mengumumkan platform blockchain perdagangan global yang dipanggil TradeLens dengan 94 syarikat yang telah diajak sebagai peserta.

blockchain SUKU, yang diketuai oleh sekumpulan bekas pekerja Deloitte, melancarkan platform rantaian bekalan yang dibina di atas blok ethereum dan Quorum, juga pada bulan September.

Majoritinya semua syarikat perkapalan seolah-olah semakin tertumpu pada blockchain. Teknologi blockchain dan diedarkan dijangka membolehkan $ 1 trilion dalam perdagangan baru dalam dekad yang mendatang ini.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!