Kerajaan Korea Selatan Uji Blockchain untuk Sistem E-Voting Kerajaan

133

Kerajaan Korea Selatan sedang mempertimbangkan menggunakan teknologi blockchain untuk sistem pengundian elektronik, laman web berita teknologi perniagaan ZDNet melaporkan Nov 28.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Kementerian Sains dan ICT dan Suruhanjaya Pilihanraya Nasional (NEC) merancang untuk menguji pelaksanaan teknologi blockchain dalam sistem pengundian secara dalam talian. Tempoh percubaan telah dijadualkan untuk bulan depan, dan akan dijalankan oleh Korea Internet and Security Agency (KISA) bersama dengan Persatuan Blockchain Universiti Kebangsaan Seoul.

“Pengundian akan dilakukan melalui komputer mudah alih dan peribadi. Data akan disimpan pada rangkaian yang diedarkan dan semua pengundi akan dapat melihat keputusan pengundian semasa mereka mengundi. ”

Berikutan percubaan itu, NEC akan membuat keputusan mengenai penggunaan sistem pengundian dalam talian, dengan menyatakan bahawa kecerdasan buatan (AI), data besar, dan Internet of Things (IoT) berteknologi akan ditambah untuk menaik taraf sistem pengundian.

Sistem pengundian mudah alih berasaskan blokchain yang sama telah dijadualkan untuk digunakan dalam pilihan raya tengah Amerika Syarikat di Virginia Barat. Berikutan pilihan raya awal November, Setiausaha Negara menyatakan bahawa 144 anggota tentera ditempatkan di luar negara dari 24 daerah-daerah berjaya membuang undi mereka di platform berasaskan blokchain mudah alih yang dipanggil Voatz.

Tahun ini, beberapa negara di seluruh dunia telah mengumumkan pertimbangan sistem berasaskan blockchain untuk mengundi, seperti Ukraine, Catalonia, dan bandaraya Tsukuba di Jepun. Kembali pada bulan Jun, bandar Zug Switzerland, yang dikenali sebagai ‘Crypto Valley’, telah menjalankan undian perbandaran berkuasa blockchain.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!