“Bitcoin Halving” Bakal Lonjak $9000 Selepas Mei ini

200

Apakah itu Bitcoin Halving ?
Semasa Bitcoin mula bertapak pada 2012, 50 Bitcoin setiap blok diberikan sebagai hadiah kepada pelombong. Setelah setiap 210,000 blok dilombong (kira-kira setiap 4 tahun), ganjaran blok menjadi separuh dan akan terus dibahagi hingga ganjaran blok menjadi 0 (kira-kira pada tahun 2140 genap 21 juat bitcoin terhasil). Ketika ini, ganjaran blok adalah 12.5btc per blok dan akan berkurang menjadi 6.25btc setiap blok selepas “Bitcoin Halving).

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Mengapa ini dilakukan?
Bitcoin direka sebagai mata wang deflasi. Seperti emas, kadar pengeluaran seiring berjalannya waktu, begitu pengeluaran bitcoin akan berkurang dan dengan itu menjadi semakin naik harga dari masa ke masa mengikut keadaan ekonomi dunia. Oleh itu selepas halving , pengeluaran bitcoin menjadi semakin terhad, kerana bitcoin semakin sukar dan jika permintaan meningkat dari masa ke masa. Ini akan membuatkan harga bitcoin semakin meningkat. Setiap 210,000 blok, atau kira-kira setiap empat tahun, jumlah bitcoin yang dilombong akan menjadi separuh. Proses ini akan berakhir dengan sejumlah 21 juta BTC, diramalkan pada tahun 2140.

Penulis juga menjangka harga BTC akan mencecah $9000 selepas halving diatas beberapa faktor : Mungkin juga ada beberapa pelombong besar yang terpaksa menutup mining jika BTC masih diharga sama kerana selepas halving, kos mining akan meningkat kerana nilai pengluaran btc semakin terhad.

Carta Harga BTC dari Halving pertama dan kedua

Apabila berlaku nya Pandemic Corona Virus , masyarakat tidak mengira usia mula kearah digital semasa mengharungi perintah berkurung. Ini dijangka pada tahun 2023 masyarakat dunia akan mula mengamalkan “Cashless Society”

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!