64% Rakyat Jerman Tahu Mengenai Bitcoin

129

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Satu kaji selidik yang diterbitkan pada 15 Februari oleh Persatuan Persekutuan Jerman untuk Teknologi Maklumat, Telekomunikasi dan Media Baru (Bitkom), mendapati hampir dua pertiga dari Jerman menyedari Bitcoin (BTC).

Kesedaran terhadap cryptocurrency yang paling popular telah meningkat dua kali ganda sejak 2016, apabila 36 peratus daripada warga Jerman sudah biasa dengan Bitcoin, dan empat kali ganda sejak tahun 2013, laporan Bitkom.

Mengikut kaji selidik tahun ini, 4 peratus daripada 1,009 responden sebenarnya memiliki Bitcoin, 19 peratus mengatakan bahawa mereka mempunyai idea bagaimana untuk membeli Bitcoin, dan 72 peratus menyatakan mereka tidak mempunyai minat dalam mata wang digital.

Kepentingan ekonomi cryptocurrency dan Blockchain, Ketua Pegawai Eksekutif Bitkom Bernhard Rohleder menyatakan:

“Bitcoin dan kriptografi lain adalah contoh yang baik tentang bagaimana era digital mampu mengubah dunia kewangan. Ini tidak banyak mengenai mata wang individu itu sendiri kerana ia adalah mengenai teknologi blockchain yang mendasarinya. Ia akan memberi impak kepada keseluruhan ekonomi. ”

Seperti yang dilaporkan oleh kaji selidik Bitkom, dua alasan utama yang dipetik oleh 72 peratus daripada Jerman yang tidak berminat pada Bitcoin adalah risiko dari turun naik harga yang tinggi dan kekurangan pengetahuan mengenai penggunaan praktikal Bitcoin.

Pada hari Isnin, 12 Februari, Pihak Berkuasa Penyeliaan Eropah memberi amaran kepada pengguna bahawa cryptocurrency adalah aset “sangat berisiko” yang menunjukkan “tanda-tanda jelas gelembung harga”. Kesedaran kriptografi adalah tinggi di Jerman berbanding dengan beberapa negara lain. Menurut tinjauan 13 Januari, lebih daripada 56 peratus rakyat Rusia telah mendengar tentang Bitcoin. Pada bulan Ogos 2017, Charles Xue, seorang pelabur jutawan China-Amerika, mencadangkan bahawa majoriti orang di China, 70-80 peratus, tidak pernah mendengar tentang Bitcoin.

Sumber: COINTELEGRAPH

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!