76% ICO Tahun Ini Sudah Tenggelam

126

2018 telah menjadi tahun yang sukar untuk pasaran mata wang kripto, dan crowdsales telah menanggung beban itu. Pelancaran ICO pada suku pertama tahun ini telah bergelut untuk mendapat keuntungan, dengan majoriti bursa yang tersenarai didagangkan pada kerugian, baik dalam mata wang USD dan ETH. Akibatnya, pra-jualan memberikan satu-satunya cara untuk mendapatkan keuntungan – dan itu pun jika bernasib baik.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

76% ICO Diparas Bahaya

Di ekspo MIT Bitcoin pada 17 Mac, Christian Catalini mendakwa bahawa “40% hingga 50% daripada ICO kini berada di bawah air – berdagang pada harga yang lebih rendah daripada harga tawaran awal”. Setelah mengkaji data untuk 2018, menggunakan Tokendata dan ICO Stats, news.Bitcoin.com boleh mengesahkan ia anggaran yang munasabah. Sebenarnya, 76% daripada 74 ICO yang dilancarkan pada tahun ini berada dalam pada aras bahaya, menunjukkan pulangan purata dolar sebanyak 0.9x. Sebanyak 56 ICO yang tersenarai dalam bursa berdagang dengan kerugian dan mempunyai pulangan purata USD 0.45x. (Statistik ICO mengira ROInya berdasarkan harga pra-token, bukannya jualan awam, jadi pulangan purata untuk semua 76 ICO sebenarnya lebih rendah daripada yang dinyatakan.)

Ethereum telah menurun nilai sejak awal tahun ini, mengurangkan pulangan dolar purata pada setiap ICO yang telah dilancarkan pada rangkaiannya. Jika kehilangan ICO pada 2018 dikira dalam istilah ETH, namun, mereka masih berdagang dengan pulangan purata sebanyak 0.9x. Apa jua cara pengiraan, melabur dalam ICO kini merupakan perniagaan yang sangat berisiko dan secara statistik tidak mungkin menghasilkan keuntungan jangka pendek. Projek-projek ini boleh terus menghasilkan keuntungan yang sihat apabila infrastruktur mereka berkembang dan pasaran meningkat. Tetapi jika pelabur boleh membeli token di bursa pada harga murah dalam waktu interim, ia merosakkan tujuan pendaftaran untuk crowdsale.

Hari Kegembiraan 2017 Telah Lama Pergi

Pada tahun 2017, ICO menghasilkan ROI purata sebanyak 573% menurut Coinist.io. Tahun ini, hanya satu ICO – Zilliqa – telah melampaui angka itu, memberikan pulangan sebanyak 12x. Yang berjaya tahun lalu, melalui perbandingan, adalah Spectrecoin (46,000%), Storj (7,600%), Populasi (5,400%) dan Qtum (4,500%). Masih banyak masa untuk ICO 2018 menjadi lebih baik, walaupun sekarang para pelabur hanya akan gembira melihat token mereka menjadi positif. Ia terbukti beberapa kali melalui pra-jualan adalah satu-satunya laluan realistik ke dalam ICO. Pada peringkat ini masih terdapat sedikit token yang ditinggalkan untuk waktu jualan awam, dan penilaian ini, ditambah dengan keadaan pasaran, membuat keuntungan adalah sukar.

Daripada 22 ICO yang berada dalam aras positif tahun ini, hanya dua (9%) untuk token aplikasi. Projek lain adalah untuk pembangunan infrastruktur blockchain, sama ada direktori dApp, DEXes, rantaian baru, atau penyelesaian skala. Sekiranya anda ingin melabur dalam ICO, maka mesejnya adalah jelas: kena menjadi selektif, pilih projek blockchain dan bukannya platform ‘si X pada blockchain’, dan pastikan anda sampai ke pra-jualan. Jika tidak, anda akan membuang masa dan Ethereum anda.

 

[ sumber: Bitcoin News, 19 Mac, ditulis oleh Kai Sedgwick ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!