8 Aplikasi Cryptojacking Dibuang dari Microsoft

107

Perbadanan perisian yang berpangkalan di Amerika Syarikat Microsoft telah mengeluarkan lapan aplikasi Windows 10 dari kedai aplikasi rasminya selepas firma keselamatan siber Symantec mengenal pasti kehadiran kod perlombongan duit syiling Monero (XMR).

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Perlombongan crypto secara mencuri – juga dikenali sebagai cryptojacking – berfungsi dengan memasang malware yang menggunakan kuasa pemprosesan komputer untuk mendapatkan kripto tanpa kebenaran atau pengetahuan pemilik. Menurut Symantec, firma pertama mengesan kod perlombongan XMR yang berniat jahat dalam lapan aplikasi – yang dikeluarkan oleh tiga pemaju.

Aplikasi – yang dipasarkan sebagai sebahagian daripada penyenaraian aplikasi percuma di Microsoft Store – dilaporkan termasuk “tutorial pengoptimuman komputer dan bateri, carian internet, pelayar web dan tontonan dan muat turun video,” telah dikeluarkan oleh pemaju “DigiDream, 1clean dan Findoo. “Setelah disiasat dengan lebih dekat.

Wakil Symantec memberitahu laman web berita teknologi ZDNet bahawa ini adalah kes pertama cryptojacking telah dijumpai di kedai Microsoft. Firma itu mengenal pasti ketegasan malware perlombongan yang tertutup dalam aplikasi sebagai kod perlombongan Coinhive XMR berasaskan pelayar web.

Symantec mengatakan ia tidak dapat menentukan statistik muat turun atau pemasangan yang tepat, tetapi memerhatikan bahawa aplikasi menerima hampir 1,900 download – sama ada atau tidaknya ini mencerminkan pengguna yang sebenar atau bot palsu, adalah sukar untuk menentukan.

Selain dari tindakan Microsoft untuk menyahpasang aplikasi, JavaScript untuk perlombongan juga dilaporkan telah dialih keluar dari Google Tag Manager.

Seperti yang dilaporkan, penyelidikan terbaru dari firma penyelidikan keselamatan siber Kaspersky Lab telah mendedahkan bahawa cryptojacking mengatasi ransomware sebagai ancaman keselamatan siber terbesar – terutama di Timur Tengah, Turki dan Afrika.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!