Adakah Token Crypto Mempunyai Nilai?

75

Salah satu perbezaan paling ketara antara dunia siber laman web, kod binari, sistem cloud, bank dan lain-lain adalah bagaimana perdagangan dijalankan di alam tersebut; lebih khusus lagi, mata wang yang mendorong perdagangan itu. Di dunia fizikal, kita memperdagangkan dolar, Euro, yuan, rubel, dan lain-lain tetapi di dunia siber, terdapat pemain baru – cryptocurrency. Ia bermula dengan bitcoin, mata wang peer-to-peer yang berjaya, tetapi sekarang terdapat ribuan peniru, yang disebut altcoin dan token.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Adakah token crypto mempunyai nilai? Token crypto mempunyai nilai di mana mereka boleh ditukar menjadi wang tunai atau digunakan untuk fungsi, tetapi penjualan atau fungsi yang menciptakan nilai, bukan token kripto. Sebagai entiti bebas, token crypto tidak mempunyai nilai khusus kerana tidak disokong oleh kerajaan, bank pusat atau logam mulia (emas,perak,gangsa).

Satu-satunya perkara yang membuat cryptocurrency berfungsi, dan oleh itu memungkinkan untuk memiliki nilai tersirat, adalah jaminan bahawa ia akan diterima dalam talian untuk pertukaran barang dan perkhidmatan atau digunakan untuk melakukan fungsi tertentu seperti dengan Ripple atau UnikoinGold. Tanpa penerimaan di seluruh web, mata wang gagal, dan tidak ada pihak penguasa untuk menangkapnya. Variasi dan potensi cryptocurrency sangat mengejutkan, perkara fantasi fiksyen sains. Tetapi kenyataan pada tahun 2020 masih jauh di belakang potensi masa depan, sementara pasaran pada tahun 2017-18 terlalu jauh di depan.

Token Crypto dan cryptocurrency bukan perkara yang sama. Cryptocurrency merangkumi semua bentuk mata wang digital. Token kripto dan altcoin, adalah subkategori yang beroperasi dengan cara yang berbeza. Untuk kebanyakan tujuan, perbezaan tidak penting bagi rata-rata orang, tetapi bagi pelabur, perbezaannya sangat besar.

Cryptocurrency, yang mana bitcoin adalah permulaannya, adalah mata wang standard untuk membuat atau menerima pembayaran di blockchain. Blockchain serupa dengan lejar bank. Ia menyimpan data siapa yang membayar siapa, berapa, dalam denominasi apa, dan berapa baki di akaun penghantar.

Altcoin pada dasarnya adalah perkara yang sama dengan bitcoin dan dipanggil altcoin hanya kerana bukan bitcoin. Bitcoin begitu berjaya sehingga namanya menjadi sinonim dengan cryptocurrency,

Token Crypto
Token kripto dapat mewakili aset fizikal, digunakan sebagai metode escrow dalam kontrak pintar, atau diprogramkan untuk melakukan sejumlah proses yang tidak dapat dibayangkan. Token disimpan di rantaian blok, yang paling menonjol di Ethereum, dan umumnya mempunyai atribut yang jelas. Token kripto boleh mewakili potongan harga di laman web, atau memberikan nilai yang ditetapkan, digunakan untuk perjudian, ditukar dengan penyimpanan cloud, ditukar dengan masa render superkomputer, atau digunakan untuk mengesan penghantaran atau mengesahkan barang mewah. Mereka boleh diperdagangkan dan boleh dipindah milik dan boleh ditunaikan dengan wang kertas. Walaupun ethereum adalah rangkaian token yang paling biasa, rangkaian pesaing lain termasuk NEO dan Cardano menawarkan perkhidmatan yang sama.

Token kripto diedarkan setelah dibuat dalam penjualan yang disebut tawaran syiling awal (ICO), tetapi itu bukan satu-satunya cara mereka dilahirkan. Sesiapa sahaja boleh membuat token kripto, menggunakan templete yang melibatkan kod sumber pengaturcaraan pada salah satu rangkaian utama seperti Ethereum. Mereka dapat mengeluarkan pernyataan projek baru ini untuk membina sokongan dan memberikan pengiktirafan. Parameter untuk penggunaan, peraturan jaringan, utiliti dan fungsi diprogramkan oleh pembuat token. Harga awal ditetapkan pada awalnya, tetapi kekuatan pasaran mengambil alih selepas itu. Dan di dalamnya terdapat kelemahan mendasar dalam ICO sebagai penaik dana tanpa ada produk.

Syarikat tradisional dibina dengan membuat produk atau perkhidmatan, dan menjualnya kepada pelanggan. Apabila pertumbuhan berlaku, keperluan untuk modal berkembang. Biasanya pemilik syarikat beralih kepada pelabur besar atau modal teroka pada ketika itu, menjual ekuiti di syarikat mereka dengan wang tunai untuk memberi pertumbuhan. Syarikat-syarikat yang diuruskan dengan baik akan memasukkan kembali pendapatan mereka ke dalam perniagaan mereka, menambah nilai dan meningkatkan pendapatan.

Token Crypto, sebaliknya, kebanyakannya dibuat dan dilepaskan untuk mengumpulkan wang dengan janji bahawa produk masa depan akan dibina. Sangat mudah untuk melihat kekurangan dalam kaedah ini: apakah insentif yang diperlukan oleh pemaju untuk membina produk rangkaian setelah diberikan $ 40-50 juta dolar? Dalam kebanyakan kes, jawapannya tidak ada. Sebilangan besar penipuan dengan pembangun hilang setelah penjualan token. Inilah sebabnya mengapa lebih daripada 80% token crypto akan gagal atau telah gagal. Apabila saya melihat CoinMarketCap, saya melihat token mati. Cuma mereka tidak tahu bahawa mereka sudah mati. Mereka terus berdagang di bursa hari demi hari tanpa perkembangan yang nyata.

Jika anda berdagang untuk jangka masa panjang , berhati-hati dalam pelaburan “token crypto”

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!