Alibaba Masuk dunia Blockchain dan Merancang Pengembangan Global

1,439

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Anak syarikat Alibaba, Ant Financial, telah menguji kiriman wang dalam bentuk blockchain untuk pertama kalinya, dan proses transaksi itu cuma berlaku dalam dalam tiga saat.
Syarikat itu, sebelum ini dikenali sebagai AliPay, menyelesaikan pemindahan dana antara aplikasi AliPayHKnya di Hong Kong dan aplikasi pembayaran Filipina GCash, projek bersama dengan syarikat telekomunikasi tempatan Globe Telecom.
Sebahagian daripada trend penghantaran kiriman blokchain di Filipina, Ant Financial akan mewujudkan jangkauan antarabangsa pada masa akan datang, Ketua Pegawai Eksekutif Jack Ma memberitahu akhbar tentang di balik tabir projek itu.
“Menggunakan blockchain untuk mencapai kiriman wang merentas sempadan adalah salah satu daripada projek saya yang paling berminat dalam tempoh enam bulan yang lalu. Bermula dari Hong Kong, perkhidmatan ini (AlipayHK) akan dibawa ke seluruh dunia pada masa akan datang, ” malah beliau berkata, 
“Blockchain sepatutnya bukan teknologi yang boleh menjadi kaya semalaman … Masih ada 1.7 bilion orang di dunia yang tidak mempunyai akaun bank, tetapi kebanyakannya mempunyai telefon bimbit. Impak blockchain pada masa depan manusia mungkin jauh melebihi imaginasi batas kita. “

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!