Alibaba Saman Alibabacoin Dubai

101

Syarikat mata wang kripto yang berpusat di Dubai yang dipanggil Alibabacoin Foundation telah menafikan dakwaan pelanggaran tanda niaga yang dibawa terhadapnya oleh peruncit talian gergasi China Alibaba Holding dalam tuntutan undang-undang AS minggu lepas.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Beberapa jam selepas tuntutan mahkamah itu difailkan, Hakim Daerah AS Kimba Wood mengeluarkan perintah penahanan sementara yang mengarahkan Alibabacoin untuk menjelaskan pada 11 April mengapa ia tidak sepatutnya diarahkan daripada pelanggaran yang didakwa lagi.

Dalam sebuah aduan yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Manhattan, Alibaba berkata penggunaan tanda dagangan Yayasan Alibabacoin ‘yang menonjol, berulang, dan sengaja’ direka untuk mengelirukan pengguna untuk berfikir produknya berkoboralisasi dengan atau disahkan oleh peruncit dalam talian China.

Sebagai maklum balas terhadap dakwaan Alibaba, peguam Alibabacoin Foundation mendakwa bahawa syarikat itu tidak berniat untuk melanggar hak harta intelek Alibaba dan tuntutan undang-undang untuk menukar nama lain adalah kerana “tidak ada sebab yang munasabah kepada penggunaan nama Alibabacoin daripada klien kami dan ianya sah dari perkataan generik yang berasal dari China itu,” katanya.

Alibaba menuduh Alibabacoin menggunakan “fokus tunggal untuk memanfaatkan reputasi plaintif untuk berjaya” dengan menggunakan tanda dagangannya “tanpa mengubah, dalam banyak keadaan” untuk menjual cryptoassets.

Walaupun Alibaba berkali-kali berkata “tidak berminat bergerak ke ruang mata wang kripto,” kekeliruan terhadap peranannya telah merebak melalui media, dan Alibabacoin “tidak melakukan apa-apa untuk memerangi atau membetulkan kekeliruan ini”, kata aduan itu.

Sumber: Aljazeera

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!