AMARAN!!! Bittrex Delist BitcoinGold (BTG) akibat Hackers Berjaya Manipulasi $18 Juta

228

Pertukaran Crypto Bittrex bakal menghapuskan Bitcoin Gold (BTG) dalam perdagangan mereka, BTG merupakan fork Bitcoin (BTC), keputusan tersebut diambil berikutan kerugian akibat hackers yang berjaya mencuri dan memanipulasi sejumlah $ 18 juta pada rangkaian BTG pada bulan Mei lepas.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Bitcoin Gold cryptocurrency fork telah mengalami serangan penggodam “beberapa kali” dan dilaporkan hackers tersebut menyebabkan hackers lain menguasai lebih daripada 51 peratus daripada BTG hashrate. Serangan yang dilancarkan pada 18 Mei 2018, telah berjaya mengumpulkan lebih daripada $ 18 juta dalam Bitcoin Gold dari pelbagai bursa, termasuk Bittrex.

Berikutan kes godam itu, pasukan Bitcoin Gold menjelaskan bahawa penyerang telah menggunakan kombinasi 51 peratus dan serangan “double-spending) untuk menipu pertukaran crypto. Penggodam itu menyasarkan pertukaran kerana mereka “menerima deposit besar secara automatik, membenarkan pengguna untuk berdagang dengan duit crypto yang berbeza dan cepat.”

Secara khususnya, cara penyerang tersebut adalah membuat deposit BTG yang banyak di bursa, dan pada masa yang sama menghantar dana yang sama ke wallet crypto sendiri yang lain. Pada masa bursa menyedari bahawa urus niaga tidak sah, penggodam telah menarik balik dana dari bursa dan menggandakan dana asalnya untuk manipulasi bursa.

Mengikut laporan baru-baru ini, Bittrex tidak menyatakan jumlah kerugian yang ditimbulkan oleh krisis cryptocurrency akibat serangan BTG. Walau bagaimanapun, Exchanger tersebut dilaporkan meminta lebih daripada 12,000 BTG (bernilai sekitar $ 255,000) sebagai pampasan dari Bitcoin Gold.

Walaupun Bittrex telah menyalahkan konsensus Bukti Kerja (PoW) BTG sebagai faktor yang membawa kepada serangan “Double-spending”, Bitcoin Gold mendakwa bahawa pasukan mereka “tidak bertanggungjawab terhadap dasar keselamatan dalam entiti swasta seperti Bittrex,” sambil menambah bahawa bursa

“Mesti menguruskan risiko yang berkaitan dan akhirnya bertanggungjawab terhadap keselamatan mereka sendiri. Dengan itu, pemaju BTG mengakui risiko yang diambil oleh blockchain mereka sendiri, seterusnya menghantar pelan peningkatan versi hard-fork yang akan datang.”

Hack $ 18 juta bukan serangan pertama yang berjaya dikaitkan dengan cryptocurrency Bitcoin Gold. Pada akhir 2017, wallet BTG palsu mencuri kunci peribadi bernilai $ 3.3 juta dalam crypto. Pada masa yang sama, bahagian pasaran Bitcoin Gold berjumlah $ 373 juta dan menduduki tempat ke-30 oleh pasaran CoinMarketCap. Bagi Bittrex, pertukaran kripto baru-baru ini menjadi salah satu penyertaan kepada “Virtual Commodity Association Working Group” (persatuan kawal selia kendiri untuk komoditi digital cryptocurrency.)

Organisasi ini merancang membangunkan piawaian industri dan untuk menjadi pendahulu kepada pembentukan aktiviti pengawalan cryptocurrencies.

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!