Analisis Pasaran BTC Minggu Ini (20/7/20)

117

Penganalisis meramalkan bahawa akhir kitaran pemampatan Bitcoin akan berlaku dalam beberapa hari kerana tindakan harga terus mengekalkan sokongan $ 9,000.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Harga Bitcoin (BTC) bermula minggu baru di utara $ 9,000 kerana menunggu isyarat dari pasaran makro – apa yang dapat disimpan untuk beberapa hari akan datang?

Melihat faktor utama yang boleh mempengaruhi harga BTC minggu ini.

Pemampatan BTC hampir berakhir
Ekuiti membawa permulaan yang agak tidak lancar untuk perdagangan minggu ini, dengan niaga hadapan saham utama sedikit menurun pada hari itu – dengan maksimum 0.6% pada waktu akhbar.

Bitcoin juga mempunyai hujung minggu yang tenang, dengan turun naik yang tidak dapat diabaikan dan koridor perdagangan yang sempit terus mencirikan prestasi harga.

Pada hari Isnin, BTC / USD melambung pada sekitar $ 9,180, setelah mencapai paras tertinggi $ 9,226 sebelumnya, yang tertinggi sejak 15 Julai.

Seperti yang telah menjadi standar dalam beberapa minggu terakhir, sentimen dan reaksi coronavirus terhadap langkah-langkah pemulihan yang berkaitan dari pemerintah dan bank pusat menentukan tindakan makro, dan Bitcoin tetap rentan terhadap pergerakan peniru.

Dengan tenang memerintah sebelum loceng pembukaan di Wall Street, ruang manuver kelihatan terhad, mengingat “pemampatan” dalam BTC / USD selama beberapa minggu terakhir.

Kitaran rendah dan tinggi rendah, kitaran mampatan semasa menunjukkan sedikit tanda putus pada bulan ini. Seperti yang dilaporkan oleh Cointelegraph, status quo sudah siap untuk perubahan – dan itu harus berlaku minggu ini, kata penganalisis.

“Rasanya seperti semacam Piala Dunia. #bitcoin boleh keluar pada atau sekitar 22, ”Jason Williams, pengasas bersama dana lindung nilai crypto Morgan Creek Digital, tweet pada hari Ahad.

CZ: Jangan ambil status safe-haven “terlalu harfiah”
Pelabur tidak boleh menganggap Bitcoin sebagai tempat selamat “terlalu harfiah” dalam pasaran semasa, kata Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran cryptocurrency Binance.

Bercakap dengan Bloomberg pada 20 Julai, Changpeng Zhao, yang dikenal sebagai “CZ” dalam kalangan cryptocurrency, memperingatkan agar tidak menganggap BTC / USD mempunyai hubungan tertentu dengan saham.

“Saya rasa orang tidak seharusnya mengambil arti” aset safe haven “secara harfiah … selalu ada banyak faktor yang mempengaruhi harga aset,” katanya kepada jaringan.

“Sekiranya anda membayangkan Bitcoin sama dengan pelampung dan ada Titanic tenggelam di sisinya, jika ada tali yang mengikat pelampung ke Titanic, maka pelampung akan tenggelam dengan Titanic, walaupun pelampung itu mempunyai sifat terapung – itu tidak dapat menahan beban seperti itu. “

Seperti yang dilaporkan, analisis kuantiti menunjukkan bahawa Bitcoin berkorelasi 95% dengan S&P 500.

CZ menambah, bagaimanapun, bahawa inflasi fiat dan kesannya terhadap pegangan pelabur akhirnya akan meningkatkan profil tempat perlindungan Bitcoin dari masa ke masa.

Penganalisis: emas mungkin terus mengepam
Mengenai topik tempat selamat, perhatian tetap tertumpu pada emas pada hujung minggu. Begitu juga akibat kejatuhan coronavirus, logam mulia kini meningkat 19% hingga kini.

Bahkan di mata media arus perdana, terdapat keinginan di kalangan pelabur untuk keluar dari fiat, yang telah dicemari oleh percetakan wang bank pusat dan penurunan kadar faedah.

Menurut ahli strategi komoditi Bank of America Securities, Michael Widmer, emas mungkin mempunyai lebih banyak ruang untuk pertumbuhan daripada paras tertinggi sembilan tahun semasa.

“Kami memerlukan sedikit penglihatan sebelum harga emas mulai memuncak,” katanya kepada CNBC.

Sementara itu, data dari sumber pemantauan rantaian Skew mengesahkan bahawa Bitcoin telah mengalahkan keuntungan emas dari tahun ke tahun – 27.7% berbanding 18.4%.

Niaga hadapan Crypto menunjukkan tanda-tanda kehidupan
Binance seterusnya melaporkan pertumbuhan yang ketara dalam produk niaga hadapannya yang berfokus pada altcoin, berbeza dengan aktiviti dalam Bitcoin.

Pada bulan Julai sahaja, jumlah niaga hadapan altcoin abadi bursa meningkat 150% menjadi $ 5.1 bilion dari $ 2 bilion, sementara jumlah harian untuk niaga hadapan altcoin mencecah $ 2 bilion.

Ini, katanya dalam catatan blog yang menyertainya, menekankan perhatian pelabur yang menumpukan perhatian pada pasaran altcoin berikutan tindakan harga Bitcoin yang tidak menarik.

“Stagnasi harga Bitcoin yang tidak biasa telah mengubah selera pelabur terhadap altcoin ketika harga melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa,” kata catatan blog tersebut.

“Ledakan permintaan Altcoin ini telah memasuki musim altcoin, seperti yang dilihat oleh penguasaan kapitalisasi pasaran Bitcoin yang menurun.”

Asas Bitcoin kekal pada tahap tertinggi sepanjang masa
Walau bagaimanapun, arah mana penembusan harga Bitcoin boleh dibahaskan. Analisis menunjukkan penurunan sebanyak 11%, sejajar dengan sokongan sebagai sebahagian daripada saluran harga menurun semasa.

Pada masa yang sama, asas rangkaian Bitcoin dan sentimen pelombong tetap kuat. Kesukaran diramalkan untuk kenaikan 6.3% lagi dalam masa tujuh hari, yang akan menjadi tahap tertinggi yang pernah ada. Begitu juga, kadar hash rata-rata tetap berada di paras tertinggi sepanjang masa.

Kesukaran merujuk kepada usaha yang diperlukan untuk menyelesaikan persamaan pada blockchain Bitcoin, sementara hash rate adalah ukuran kasar dari kekuatan pengkomputeran yang dikhaskan untuk perlombongan.

Walaupun kedua-dua metrik tersebut hanya memberi kesan kesihatan rangkaian, pertumbuhan yang konsisten sebelumnya telah menghasilkan pengaruh yang mengejutkan terhadap tindakan harga.

Salah satu pendukung teori bahawa “harga mengikuti kadar hash” adalah Max Keizer, tuan rumah RT yang terus menjadi sangat bullish pada BTC / USD, meramalkan sasaran harga $ 500,000.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!