Angellist Pekerjaan Baru Kripto

91

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Angellist: Penyenaraian Pekerjaan Baru Kripto Berganda Dalam 3 Bulan Kebelakangan

Angellist, sebuah laman web popular yang membolehkan startup untuk mendapatkan dana daripada pelabur angel, telah mendedahkan data tentang senarai kerja kripto baru di platformnya. Syarikat memperincikan keperluan kerjaya dalam syarikat-syarikat di ruang kripto dan pekerjaan yang sedang dalam permintaan.

Senarai Pekerjaan Kripto Bergnada

Angellist mendedahkan statistik penyenaraian pekerjaan yang baru minggu lepas. Mengikutnya walaupun harga bitcoin turun 60% sejak Disember tahun lalu, syarikat itu menyatakan:

Dalam 3 bulan yang lalu, bilangan penyenaraian kerja kripto baru telah meningkat dua kali ganda.

Angellist adalah laman web Amerika Syarikat yang dicipta pada tahun 2010 untuk startup, pelabur angel, dan pencari kerja yang ingin bekerja di startup. Pada bulan Julai 2013, syarikat itu bekerjasama dengan Crunchbase, sebuah pangkalan data syarikat berteknologi dalam talian yang dimiliki oleh Techcrunch. Sejak tahun 2015, laman web ini telah membolehkan startup untuk mengumpulkan dana daripada pelabur angel.

Apa Yang Menyebabkan Ia Boom

Angellist menjelaskan daya penggerak di belakang ledakan kerja kripto.

Pertama, “harga kenaikan bitcoin dan ethereum pada tahun 2017 menarik lebih banyak orang ke ruang kripto untuk pertama kalinya, dan tahap minat dari masyarakat pelabur juga tinggi.” Faktor kedua ialah ledakan ICO.

Kejayaan startup dalam menjana jutaan dana telah menarik orang lain untuk mendapatkan wang dengan cara yang sama. “Sebagai contoh, pasukan di belakang Filecoin baru-baru ini memecahkan rekod untuk ICO terbesar dalam sejarah, menjana $257 juta untuk membina sistem simpanan fail yang terdesentralisasi,” kata Angellist, sambil menyatakan:

Jumlah wang yang besar yang masuk ke ruang mata wang kripto, dari ICO, kepada pembiayaan VC, dan kenaikan harga bitcoin dan ethereum, telah menyebabkan ledakan pengambilan pada startup mata wang kripto.

Syarikat itu menegaskan, “apabila syarikat-syarikat mata wang kripto berkembang, menjana jumlah wang yang lebih besar pada penilaian yang lebih tinggi, begitu juga keperluan pengambilan bakat terbaik,” sambil menambah bahawa lebih $3 bilion telah dijana dengan menggunakan penjualan token pada bulan Mac sahaja.

Pekerjaan Yang Permintaan Tinggi

Bukan sahaja “jurutera berpengalaman yang bekerja dalam projek mata wang kripto mempunyai permintaan yang tinggi, tetapi begitu juga dengan jurutera berbakat yang minat terhadap teknologi blockchain,” kata syarikat tersebut dengan terperinci, mencatat:

Terdapat juga jawatan terbuka yang perlu diisi dalam pemasaran, pembangunan perniagaan, operasi, sokongan pelanggan, dan fungsi kerja lain yang tidak memerlukan latar belakang teknikal. Sama seperti mana-mana syarikat startup pertumbuhan yang tinggi, syarikat-syarikat mata wang kripto perlu mengambil pekerja di seluruh organisasi, dan dengan kadar cepat.

 

 

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 23 April 2018, ditulis oleh Kevin Helms ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!