Arab Saudi & Institusi Kewangan Islam Membangunkan Blockchain Antara Bank

47

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Institusi pembangunan Arab Saudi Kumpulan Bank Pembangunan Islam (IsDB) telah bekerjasama dengan Tunisia untuk membangunkan alat antara bank, satu kenyataan akhbar mengesahkan Nov 29.

IsDB, yang akan menjalankan projek itu melalui anak syarikat sektor swasta, Perbadanan Islam untuk Pembangunan Sektor Swasta (ICD), mahu meningkatkan pengurusan institusi kewangan Islam dan meningkatkan kecekapan keseluruhan.

Institusi ini menandatangani perjanjian dengan iFinTech Solutions yang berpusat di Tunisia, yang menggambarkan dirinya sebagai “Firma Penasihat Pelaburan yang memberi tumpuan kepada penyelesaian kewangan alternatif berdasarkan prinsip Islam.”

Dorong di sebalik penggunaan blockchain untuk inisiatif ini terletak pada kelemahan bank Islam yang ada pada peringkat di seluruh dunia, dengan institusi yang dibatasi daripada pilihan pembiayaan yang disediakan oleh bank pusat antarabangsa, Reuters mencatat 3 Dis.

Ayman Sejiny, Ketua Pegawai Eksekutif ICD, menambah dalam siaran akhbar:

“IT akan sentiasa memainkan peranan penting dalam sistem kewangan. Kami akan secara konsisten meneruskan strategi orientasi perkhidmatan kami dan membantu rakan kami dengan penyelesaian FinTech yang mematuhi Syariah yang inovatif. “

Arab Saudi secara tradisinya menyalin banyak bidang kuasa lain dalam mengekalkan pendirian rasmi yang tidak bertanggungjawab terhadap kriptografi blokchain.

Pada bulan September, negara itu menyaksikan bank pertama menyertai platform konsortium block3 R3 Corda, sebulan selepas pengawal selia menggesa pengguna untuk tidak menjual cryptoassets.

Minggu lalu, sebuah bank yang berpangkalan di Abu Dhabi juga mengumumkan bahawa ia telah melengkapkan sukuk “pertama” (sebuah instrumen undang-undang yang juga dikenali sebagai urus niaga syariah) dengan blockchain.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!