Arab Saudi Rakan Kongsi Ethereum Permulaan Menjadi Tuan Rumah Blockchain Bootcamp

162

Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat Arab Saudi (MCIT) telah bergabung dengan ConsenSys, sebuah studio pembangunan mata wang kripto, untuk menjadi tuan rumah “bootcamp blockchain” sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menyokong pembangunan teknologi.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Bootcamp adalah sebahagian daripada usaha kementerian untuk membangunkan kadet kebangsaan dalam teknologi masa depan, menurut kementerian.

Bootcamp selama tiga hari baru-baru ini memperkenalkan peserta kepada cara kerja teknologi blockchain dari perspektif perniagaan dan strategi, aplikasi dan ciri-cirinya. Para teknologi dari beberapa entiti menerima latihan mendalam tentang cara mewujudkan persekitaran pembangunan, build decentralized applications (dApp) dengan kontrak pintar Ethereum dan mengintegrasikan dApps dengan aplikasi web.

Pelan Tindakan Negara

Dr Ahmed Al-Thenayyan, timbalan menteri bagi industri teknologi dan kapasiti digital, berkata bootcamp memenuhi objektif pelan tindakan 2020 MCIT untuk membina persekitaran digital yang menarik, memupuk dan mengembangkan kemahiran dalam ICT untuk meningkatkan pembangunan kerajaan. Beliau memetik pelaburan dalam kapasiti kebangsaan dan kader sebagai pemboleh untuk memastikan pembangunan dan keusahawanan yang berterusan.

Teknologi moden seperti artificial intelligence, Internet of Things, blockchain, dan lain-lain, adalah tonggak kemajuan yang menyumbang kepada Industri 4.0 dan pembangunan KDNK, katanya.

saudi arabia Ethereum

Riyadh, ibu kota Arab Saudi, memanfaatkan pembangunan blockchain untuk beberapa inisiatif.

Beliau juga menyatakan model perniagaan yang berbeza dan mekanisma pelaksanaan baru diperlukan di bawah peraturan baru daya saing global dan peralihan daripada memberi tumpuan kepada aset dan kepakaran untuk bergantung kepada “minyak baru” (data besar) dan teknologi moden seperti artificial intelligence.

“Dari latihan berpandu contoh kod, bootcamp ini datang sebagai tindak balas kepada hasrat Kementerian untuk membolehkan belia teknikal Saudi mempelajari tentang kelebihan utama teknologi blockchain dan mekanismanya, serta mengamalkannya dengan cara yang bertanggungjawab untuk menjadikan perniagaan lebih menguntungkan, “kata Lina Hediah, pengarah eksekutif, ConsenSys MENA. “Tujuan bengkel ini adalah untuk memanfaatkan potensi sumber daya manusia yang belum diterokai oleh Arab Saudi, melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan wawasan, sehingga mereka memahami kekuatan blockchain dan potensi masa kini dan masa depan permohonannya.”

Perkongsian Berterusan

Bootchain bootcamp adalah yang terbaru dalam rangkaian perkongsian. Kerajaan Arab Saudi telah melancarkan dalam usaha untuk meningkatkan kecekapan blockchainnya.

Ripple baru-baru ini telah menandatangani perkongsian dengan bank pusat defacto Arab Saudi untuk membuat pembayaran segera merentas sempadan segera di kalangan bank tempatan di rantau ini.

Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA), bank sentral untuk Kingdom of Saudi Arabia (KSA), telah menandatangani perjanjian dengan Ripple untuk melancarkan pilot blockain yang menyapu bank-bank serantau menggunakan bank blok Ripple untuk pembayaran internasional ‘instan’.

Pilot ini akan membolehkan bank-bank berurusniaga menggunakan perisian Ripple’s xCurrent, sebuah perisian blockchain perusahaan yang memberi kuasa untuk mengesan pembayaran dan penyelesaian segera di seluruh dunia. Juruterbang pertama yang melibatkan bank pusat juga akan melihat KSA yang dipasang dengan akses kepada lebih 100 institusi kewangan – bank, pembekal pembayaran dan banyak lagi – pada RippleNet, Ripple’s enterprise blockchain network.

Bank-bank pusat Arab Saudia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) juga bekerjasama dengan mata wang kripto untuk membolehkan transaksi rentas sempadan antara kedua-dua negara. Deposit kritikan bank pusat tidak akan tersedia untuk pengguna runcit. Sebaliknya, token digital akan dikeluarkan dan ditukar antara dua pihak berkuasa monetari pusat serta beberapa bank komersial di kedua-dua negara – semuanya akan menjadi peserta dalam blockchain mata wang kripto.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!