ASRock Lancarkan Empat GPU Perlombongan Baharu

112

Menurut persembahan slaid, ASRock akan melancarkan empat GPU perlombongan baharu. Berita itu datang seminggu selepas pengilang papan induk Amerika menerbitkan butiran pelbagai kad grafik permainan baharu.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

ASRock Datang Ke Swinging Space Crypto

Awal bulan lalu, DigiTimes melaporkan khabar angin bahawa ASRock akan memasuki ruang mata wang kripto. Kini kelihatan bahawa khabar angin ini telah disahkan.

Kad grafik baru dari ASRock pertama kali muncul melalui Tweet oleh pengguna VideoCardz:

Seperti yang dapat anda lihat, senarai slaid jauh lebih banyak maklumat berbanding pembeli yang digunakan ketika memilih GPU yang digunakan untuk perlombongan mata wang kripto. Kelajuan jam mesin enjin masing-masing disenaraikan, bersama dengan spesifikasi memori unit-unit baru. Di samping itu, setiap GPU mempunyai pengeluar memori termasuk: SK Hynix, Samsung, dan Micron.

Untuk peniaga kripto, pengeluar membuat perbezaan besar kepada utiliti keseluruhan unit. Samsung pada umumnya dianggap sebagai alat perkakasan tertinggi. Ini kerana VRAM mereka sangat overclockable. Ini diterjemahkan kepada keuntungan yang lebih besar untuk pelombong, bagaimanapun ia adalah matlamat permainan.

Menurut artikel di Forbes , mereka yang ingin membuat rig perlombongan akan sering membongkar kotak unit baru dan memeriksa spesifikasi yang tepat sebelum membuat keputusan apakah atau tidak untuk memastikan perkakasan. Sekeping mengatakan bahawa pelombong yang menemui GPU baru mereka menggunakan memori Micron sebenarnya akan menghantar mereka kembali kerana mereka kurang menguntungkan daripada Samsung atau SK Hynix.

Menurut slaid, tiga kad baru mempunyai memori 4GB dan keempat adalah 8GB besar. Keempat menggunakan Radeon RX 570 sebagai pangkalan dan mempunyai kelajuan jam 1244MHz.

Berdasarkan spesifikasi di atas, GPU khusus perlombongan ASRock baharu jelas merupakan kemasukan dalam sektor perlombongan mata wang kripto dalam industri kad grafik. Walau bagaimanapun menurut Forbes, kad Radeon seperti yang ada dalam unit ASRock baharu dianggap unggul untuk perlombongan Ethereum. Dengan kontroversi baru-baru ini mengenai pengeluaran kad ASIC yang direka khas untuk melombong Ethereum, permintaan bagi penyertaan baru ke pasaran masih dapat dilihat.

Serta permintaan yang berkurangan, mungkin terdapat pengurangan bekalan. Artikel khabar angin dari DigiTimes bulan lalu mendakwa bahawa AMD tidak mempunyai rancangan untuk meningkatkan pengeluaran unit GPU mereka. Ini bermakna mereka yang dihasilkan akan dikongsi dengan pengilang tambahan – ASRock.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!