Australia: Cukai Kerajaan memburu Pelabur Crypto

199
Pakar cukai Australia telah mengesahkan bahawa Pejabat Percukaian Australia (ATO) memburu  rakyatnya yang melabur dalam cryptocurrency tahun ini, laporan berita tempatan New Daily melaporkan hari Jumaat, 15 Jun.
ATO berkata pada awal Mac bahawa mereka akan menggunakan gabungan padanan data dan “pemeriksaan pengenalan 100-titik” untuk mencari pelabur crypto , musim kutip cukai kali ini, serta menggunakan perjanjian cukai dua hala dan perjanjian AML untuk mengenal pasti lebih banyak pelabur dari sfera crypto tradisional tanpa nama.
Menurut Liz Russell, agen cukai kanan di Etax.com.eu, ATO berada di “warpath” untuk memastikan semua pelabur crypto membayar jumlah yang betul dalam cukai, dan akan “menggandakan dengan teknologi yang padan datanya untuk memastikan bahawa rakyat Australia membayar apa-apa cukai yang terhutang melalui perdagangan cryptocurrency. “
Memandangkan ATO memperlakukan kriptografi sebagai aset – setelah menamatkan sistem cukai berganda untuk kripto tahun lalu – keuntungan yang dibuat dengan menjual kriptografi di Australia adalah tertakluk kepada peruntukan cukai keuntungan modal.
Semua pulangan cukai di Australia meliputi tahun kewangan dari 1 Julai hingga 30 Jun dan akan tiba pada 31 Oktober jika individu melakukan cukai mereka sendiri, nota laman web ATO.
Sebagai Bitcoin (BTC) telah melonjak kepada $ 20,000 pada bulan Disember tahun lalu, sejak itu jatuh ke sekitar $ 6,554 pada masa akhbar, crypto pelabur mempunyai peluang untuk memperoleh dan kehilangan wang dengan jualan crypt. Russell menyatakan bahawa ini bermakna bahawa kerugian dari penjualan crypto harus ditolak daripada sebarang keuntungan yang dibuat dalam penjualan aset lain termasuk harta tanah, saham, atau pelaburan.
Pengecualian kepada peraturan itu adalah jika pelabur crypto menggunakan cryptocurrency untuk membayar barangan untuk kegunaan peribadi, seperti dalam apa yang tidak lama lagi menjadi lapangan terbang cryptocurrency pertama di dunia di Brisbane.
News.com.au memetik Mark Chapman, pengarah komunikasi cukai H & R Block Australia, mengesahkan tindakan keras crypto: “ATO benar-benar melihat bahawa [cryptocurrencies] sebagai kawasan risiko yang besar, kerana ia baru dan orang tidak memahami implikasi cukai.”
Pada pertengahan bulan Mac, ATO mengeluarkan amaran tentang jenis penipuan baru yang melibatkan orang yang berpura-pura bekerja untuk ATO untuk mengutip pembayaran cukai palsu melalui crypto untuk keuntungan peribadi mereka. Pada akhir bulan Mac, ATO juga telah sampai kepada orang ramai untuk mendapatkan nasihat mengenai kewajipan cukai untuk cryptocurrency, memetik minat awam yang semakin meningkat seperti yang mendorong permintaan itu.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!