AWAS!! Penipuan CBDC Cina SCAM!!

58

Penipu menjanjikan hasil yang tinggi bagi orang yang memperuntukkan wang mereka dalam skim pelaburan berkaitan CBDC palsu.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Bandar di China tidak lama lagi akan mula menguji Mata Wang Digital Bank Pusat, atau CBDC. Penipu kini memanfaatkan fakta ini dengan menyamar sebagai kumpulan “ujian CBDC”.

Menurut Tencent QQ, penjenayah mempromosikan penipuan yang meminta calon mangsa membuka kad debit baru. Mangsa diberitahu bahawa mereka akan menerima “sejumlah wang yang besar” setelah pelaburan awal, biasanya bermula sekitar 10,000 yuan ($ 1430 USD).

Setiap mangsa dijanjikan bahawa pelaburan mereka akan meningkat menjadi 70,000 yuan ($ 10,023) dalam jangka masa yang tidak didedahkan.

Penipuan ini nampaknya paling sering muncul di kota-kota di mana ujian CBDC akhirnya akan dilakukan – Shenzhen, Xi’an, Chengdu, dan Suzhou. Namun, tidak ada lampu hijau rasmi yang diberikan oleh People’s Bank of China, atau PBoC, untuk memulakan ujian tersebut.

Bank tempatan berjaga-jaga
Beberapa laporan menunjukkan bahawa penipu telah merancang aplikasi mudah alih untuk mangsa menguruskan pelaburan mereka yang tidak ada.

Sehingga waktu pers, PBoC belum mengumumkan kapan mereka akan mula mengemudi program CBDC mereka di China. Pada tahun 2019, pihak berkuasa perbankan China menyatakan akan mengumumkan pelancaran CBDC mereka yang akan datang melalui saluran rasmi.

Baru-baru ini pihak berkuasa China membongkar penipuan berkaitan kripto di Wenzhou. Skim ini mengumpulkan lebih dari 100 juta yuan ($ 14.31 juta), yang disita bersama sejumlah kereta dan vila mewah.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!