Bagaimana Mendapatkan Kerja Dalam Mata Wang Kripto

150

Sekiranya kemerosotan pasaran telah menyebabkan impian Lambo anda tersekat, mungkin sudah tiba masanya anda mencari aliran pendapatan yang lain. Sesiapa sahaja boleh membuat wang ketika pasaran memuncak, tetapi apabila keadaan berubah menjadi negatif dan musim altcoin tamat, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan pekerjaan yang sebenar. Ia tidak menguntungkan untuk terus berdagang ICO tetapi tidak bermakna anda kena kembali menjual burger. Kriptonomi ini menawarkan pelbagai peluang pekerjaan tanpa syarat yang diperlukan. Anda hanya perlu tahu di mana hendak mencari.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

 

Permulaan Kepada Serbuan Emas Digital

Pada tahun 1848, seorang lelaki bernama Sam Brannan berdiri di Market Street di San Francisco melambai-lambaikan sebotol debu emas dan mengisytiharkan kemunculan emas yang hebat. Usaha beliau dikreditkan dengan memulakan kegilaan yang menyusul, di mana lelaki dan wanita berkemas beg pakaian mereka dan berusaha untuk mencari kekayaan mereka. Brannan adalah seorang lelaki licik, dan sebelum membuat pengumuman dia telah membeli semua peralatan seperti penyodok, pengunkis di bandar, yang kemudiannya dijual kepada prospek untuk mendapatkan keuntungan yang banyak. Dan dengan demikian pepatah itu dilahirkan: dalam kegilaan melombong emas, jual lah penyodok.

Anda mungkin terlepas bitcoin pada harga $100 tetapi anda tidak terlepas peluang peluang pekerjaan yang paling besar yang pernah diketahui pada zaman digital ini. Kripto berkembang begitu cepat dan terdapat kekurangan bakat utama, dan tidak terhad kepada pemaju blockchain. Dari pengurus komuniti ke kerja penterjemahan, terdapat banyak peluang untuk diusahakan. Sektor yang berkembang ini memerlukan lebih banyak orang yang mampu menggunakan tukul dan penyodok, dan anda tidak perlu mengotorkan tangan untuk turut serta. Majoriti pekerjaan mata wang kripto boleh dilakukan dari keselesaan rumah anda sendiri.

 

Menetapkan Kaki Anda Pada Tangga

Langkah pertama untuk mencari peluang pekerjaan dalam dunia kripto adalah membuat anda mendapatkan pekerjaan. Pastikan biodata media sosial anda di kemaskini, gambar profil anda kelihatan profesional dan anda menggunakan akaun ini untuk menambahkan nilai kepada perbualan dan bukannya hanya ‘retweet’ tentang bitcoin. Ini tidak bermakna anda perlu mencipta semula diri anda sebagai hamba upahan, tetapi keseriusan dan  kesungguhan tidak akan menjadi salah. Semasa anda berada di situ, kemas kini akaun LinkedIn anda (jika tiada buka akaun), pastikan anda memasukkan kata kunci yang relevan dalam tajuk kerja anda dan biodata.

Kripto bergerak dengan pantas sehingga banyak majikan tidak mempunyai masa untuk meneliti CV dan memeriksa kelayakan bakal pekerja mereka, tetapi ini tidak memberikan anda peluang untuk mereka-reka benda yang tak ada. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran asas untuk melakukan kerja yang anda ingin mohon, majikan akan mendapat tahu kelak, dan ia akan merosakkan reputasi anda. Dalam kepesatan pertumbuhannya, kripto masih lagi diibarat satu ruang rapat dengan sangat sedikit tahap pemisahannya. Jika anda lakukan pekerjaan dengan buruk dan anda mungkin akan susah untuk mencari kerja pada masa akan datang, tetapi sebaliknya, jika anda buat dengan baik, anda akan mendapati emel anda dipenuhi dengan lebih banyak peluang daripada yang anda boleh kendalikan.

 

Di Mana Untuk Mencari Peluang Kerja Kripto

Kita telah membincangkan bahagian “bagaimana”. Kini mari kita pertimbangkan di mana platform terbaik untuk mencari pekerjaan mata wang kripto.

Crypto Jobs List: Kerja yang mudah dengan menghantar surat berita melalui emel, platform ini mengandungi banyak pemasaran, pengurusan komuniti, dan menulis kandungan, serta pekerjaan yang lebih teknikal.

Angel List: Lama kerja umum dengan seksyen mata wang kripto yang kuat, Angel List mengandungi penapis supaya anda boleh mencari peranan yang sesuai dengan kemahiran, jadual, dan lokasi anda.

Peopleperhour: Oleh kerana bayaran yuran mereka terlalu tinggi, banyak yang tidak suka tentang laman seperti Peopleperhour dan Upwork, tetapi mereka disusun dengan majikan yang mencari freelancers sama seperti anda. Buat profil, tawaran untuk pekerjaan dan, sebaik sahaja anda telah menubuhkan kepercayaan dengan pelanggan, potong perantara tersebut dan mula bekerja dengan mereka secara langsung untuk menjimatkan yuran platform dan idealnya dibayar dalam kripto.

Laman Kripto freelancing: Laman pencarian kerja blockchain seperri Ethlance tidak la hebat dan jumlah pos sangat rendah, tetapi mereka betul-betul focus kepada kripto. Platform lain yang anda boleh pertimbangkan termasuk MoneoHire MatchBlocklancer, dan pasaran pelajar Bitjob.

Laman-laman ICO: Gunakan laman ICO tracker, cari ICO baru yang akan dilancarkan, atau yang baru melancarkan penjualan token mereka, mesti tengah mencari pekerja-pekerja baru. Kebanyakkannya akan mengiklankan jawatan kekosong.

Linkedin: Ia merupakan laman terbaik untuk mencari perkerjaan berkenaan kripto, terutaman yang memerlukan ijazah dan kemahiran/pengalaman. Berhubung dengan professional kripto, sertai kumpulan berkaitan bloackchain dan anda akan disuapkan dengan peluang-peluang pekerjaan.

Kita bernasib baik hidup dalam zaman di mana satu-satunya alat yang kita perlukan untuk kejayaan profesional adalah sambungan internet dan kesediaan untuk belajar. Libatkan diri anda dalam kandungan yang berkualiti, menyerap bacaan panjang yang meliputi bidang industri yang menarik, menonton tutorial Youtube dan menyerap sebanyak mungkin pengetahuan.

 

[ sumber: Bitcoin News, 27 Mac, ditulis oleh Kai Sedgwick ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!