Bagaimana Perniagaan Boleh Memaksimumkan Potensi Data Pengguna Mereka?

182

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Data adalah senjata yang terkuat dalam perniagaan. Ia sudah relevan selama beberapa dekad, tetapi sekarang menjadi semakin penting ketika kita menuju ke ‘data global’.

Sekiranya semua jenis perniagaan mahu berada di hadapan permainan, ia menjadi sangat penting bahawa mereka seharusnya memahami bagaimana untuk menguruskan data dengan betul dan benar-benar dapat manfaatkan yang terbaik daripada ’emas’ ini.

Data pada masa ini lebih berguna daripada emas, ia jauh tidak terbatas. Jumlah data yang dihasilkan dalam saiz setiap dua tahun, dan pada 2020 ia dijangka mencecah sekitar 44 trilion gigabait setahun.

Dan kebanyakan data itu tidak tersembunyi di mana-mana sahaja. Sebenarnya, kebanyakan perniagaan hari ini mempunyai akses kepada data yang boleh menjadi sangat berharga jika digunakan dengan betul.

Data hampir setiap perniagaan yang disimpan di dalam sistem mereka boleh digunakan untuk memasarkan dengan lebih tepat, mendorong penyelidikan dan pembangunan yang lebih baik, dan mengenali pelanggan dengan lebih dekat.

Tidak ada soalan bahawa data boleh mengubah cara perniagaan beroperasi secara besar-besaran. Soalan sebenar ialah, bagaimana?

Bagaimana data dapat mengubah perniagaan
Dalam tempoh lima tahun, ia menjangkakan bahawa terdapat kira-kira 20 bilion data yang akan dihubungkan melalui ‘internet of thing’ (IOT). Menjelang 2020, terdapat lebih daripada 6 bilion pengguna telefon pintar di dunia.

Ini bermakna bahawa orang ramai menghasilkan sejumlah besar data setiap hari. Ini termasuk maklumat tentang suka dan tidak suka, hobi, umur, pandangan politik dan banyak lagi.Lebih-lebih lagi di “Media Sosial”

Sekiranya digunakan secara etika (dan ini sangat penting), perniagaan boleh bergantung kepada data ini untuk membina profil yang tepat dan boleh dipercayai pelanggan mereka. Profil ini kemudiannya boleh digunakan untuk mendapatkan beberapa kelebihan besar.

Sasaran iklan adalah salah satu manfaat utama. Jika peniaga memahami apa yang diminati oleh pelanggan mereka dan apa demografi yang dimiliki mereka, menjadi lebih mudah untuk menyesuaikan iklan ke arah mereka dan memaparkan iklan yang relevan dan menarik bagi mereka.

Kita semua kenal dengan jenis iklan yang mengganggu menyebarkan internet dikenali sebagai spam, cuba merebut minat kita untuk beberapa produk atau perkhidmatan yang kita tidak peduli. Itu sering terjadi hasil perniagaan yang gagal memahami pelanggan mereka – mungkin akibat pengurusan data yang buruk.

Dengan memperoleh pemahaman yang lebih jelas mengenai asas pelanggan mereka, perniagaan boleh bergantung kepada bentuk pengiklanan yang lebih mesra dan peribadi, berdasarkan kaedah membina hubungan dengan pelanggan dan memperoleh kepercayaan mereka.

Hubungan yang lebih erat dengan pelanggan bukan hanya kelebihan untuk pemasar. Perniagaan yang memahami asas mereka dapat menyesuaikan jenama mereka dengan lebih baik dan memastikan bahawa apa yang mereka lakukan adalah selaras dengan apa yang orang inginkan.

Mereka juga boleh berkomunikasi dengan lebih baik, dengan cara yang merasakan peribadi bukan berjiwa dan genetik. Ini menjadikan pelanggan lebih cenderung untuk melekat dan membawa kepada hubungan yang lebih mudah dan lebih semula jadi yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

Penyelidikan dan pembangunan juga boleh diperoleh dari pemahaman yang lebih mendalam. Dengan mempelajari minat pelanggan, dan keinginan mereka, perniagaan boleh bekerja untuk membina produk dan perkhidmatan yang sepadan dengannya. Ini membuatkan para pembeli gembira dan keuntungan mereka sihat.

Terdapat banyak manfaat besar untuk perniagaan yang boleh belajar bagaimana memanfaatkan dan menggunakan data dengan lebih baik. Tetapi bagaimana mereka dapat sampai ke tahap ini, dan menggunakan data dalam cara yang lebih efisien dan produktif daripada persaingan?

Satu cara untuk maju adalah untuk menggabungkan data dalam talian(online) dan luar talian(offline), dan satu syarikat yang dipanggil O2OPay adalah antara mereka yang bekerja keras untuk membina model seperti ini.

Mencampur data dalam talian dan luar talian Data di luar sana boleh dibahagikan dengan kemas kemas ke dalam dua kumpulan – dalam talian dan di luar talian.

Data dalam talian adalah barangan yang kami hasilkan semata-mata dalam talian. Ini termasuk data media sosial, carian di tapak seperti Google, maklumat mengenai sembang kami dan banyak lagi. Ia sangat berguna, tetapi bukan gambaran keseluruhannya.

Jenis data lain adalah di luar talian. Ini termasuk maklumat tentang lokasi, pembayaran, dan langganan pengguna dan keahlian ke perkhidmatan.

Apabila perniagaan menggabungkan kedua-dua jenis data ini, hasilnya adalah profil pelanggan yang lebih lengkap dan lebih kaya daripada yang dijana dengan memberi tumpuan kepada hanya satu jenis.

Tetapi ia juga penting untuk menggunakan data ini secara bertanggungjawab dan jujur, sehingga pelanggan tidak merasa seperti perniagaan menyerang privasi mereka atau mengintip mereka. Berikutan skandal seperti cerita Facebook Cambridge Analytica, orang lebih prihatin tentang hal ini berbanding sebelum ini.

Jadi bagaimana boleh dilakukan ini? Teknologi Blockchain boleh menjadi satu cara untuk mencapainya.

Menggunakan blockchain untuk menguruskan data
O2OPay adalah sebuah syarikat berasaskan blok yang bertujuan untuk memudahkan perniagaan mengakses dan menggunakan data – dalam talian dan di luar talian.

Melalui platform mereka, para pelanggan secara aktif berkongsi data mereka dengan perniagaan, meminimumkan jenis ‘pemantauan’ amalan yang sangat dibenci.

O2O adalah jelas tentang hanya berkongsi data yang membolehkan pengguna mereka, dan hanya menawarkannya kepada syarikat yang memerlukannya. Mereka telah berjanji untuk tidak menjual data pengguna tanpa memberikan hadiah kepada orang yang membekalkannya.

Lebih baik lagi, dengan pengguna O2OPay diberi ganjaran untuk berkongsi dengan token yang boleh ditukarkan untuk wang fiat. Dengan cara ini, mereka mendapat bayaran dan perniagaan mendapatkan data berharga. Apabila data ini digunakan untuk meningkatkan perkhidmatan dan pemasaran, pelanggan menang lagi.

Desentralisasi dan ketelusan Blockchain membantu membuat sistem semacam ini mungkin.

Memandangkan data menjadi lebih dan lebih relevan dalam perniagaan dan kehidupan seharian, kami memerlukan teknologi baru seperti ini untuk memastikan kami mendapat yang terbaik daripada itu

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Disclaimer : Blocky tidak dibayar untuk mengiklankan coin ini, blocky.my hanya menyajikan info berita semasa industri crypto. Berita semasa banyak diguna pakai oleh traders bijak mencari peluang dalam percaturan pelaburan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!