Banjir Besar di China menyebabkan Kerosakan Utama Operasi Perlombongan Crypto

350

Banjir baru-baru ini di wilayah Sichuan di China telah dilaporkan mengakibatkan kerosakan berat terhadap operasi perlombongan cryptocurrency utama di kawasan itu. Berita itu diterbitkan di blok maklumat tempatan dan kriptografi platform Golden Finance (金色 财经).

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Ecns, cawangan rasmi China News Service (CNS), melaporkan bahawa Sichuan dan empat wilayah lain di China mengalami hujan lebat pada 27 dan 28 Jun, mengakibatkan banjir besar.

Golden Finance mendakwa bahawa operasi perlombongan cryptocurrency utama di Sichuan telah terjejas teruk, menyebabkan kehilangan “puluhan ribu” mesin perlombongan dan pelombong nampaknya hampir mustahil untuk diperbaiki, menurut tapak tersebut.

Lombong crypto yang terkena banjir di Sichuan. Sumber: Golden Finance

Perlombongan adalah praktik pengkomputeran menggunakan peralatan khusus untuk memproses transaksi dan mengeluarkan coin baru dalam rangkaian cryptocurrency. Rangkaian Bitcoin sahaja ditetapkan untuk mengambil 0.5% tenaga dunia menjelang akhir tahun 2018.

Sebahagian besar perlombongan Bitcoin berlaku di China – sebanyak 70%, menurut laporan awal oleh Blocky,my. Khususnya, wilayah Sichuan telah dipanggil “modal perlombongan Bitcoin” disebabkan oleh penumpuan operasi perlombongan yang tinggi di dalamnya, ditimbulkan oleh iklim sejuk dan elektrik yang murah.

Beberapa cawangan berita, termasuk Golden Finance, telah mengaitkan banjir di Sichuan dengan jatuhnya hashrate rangkaian Bitcoin (jumlah kuasa pengiraan). Walau bagaimanapun, data dari laman web Blockchain.com menunjukkan bahawa hasrate telah meningkat dari 27 hingga 28 Jun, walaupun meningkat namun sedikit sebanyak kesan banjir mempengaruhi harga bitcoin yang tidak melambung seperti Altcoin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!