Bank Austria Raiffeisen Mengusahakan Pilot Mata Wang Digital Nasional

58

Walaupun bidang kuasa global berkembang dengan mata wang digital bank pusat, institusi swasta juga berusaha mendigitalkan mata wang negara. Raiffeisen Bank International (RBI), sebuah bank utama Austria, sedang mengusahakan bentuk baru token mata wang negara menggunakan teknologi blockchain.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

RBI memperluas kolaborasi dengan firma fintech Poland-Britain, Billon, setelah ujian berjaya melakukan pertukaran mata wang nasional digital.

RBI Coin dirancang untuk mempercepat transaksi rentas sempadan
Seperti yang diumumkan pada 18 Mei, RBI dan Billon sedang mengerjakan tahap awal platform token RBI, yang saat ini dijuluki RBI Coin. Pilot itu dirancang untuk dijalankan sehingga akhir 2020 dan dirancang untuk mempercepat urus niaga antara bank dan bank atau antara syarikat malah meningkatkan pengurusan pengeluaran, kata firma itu.

Menurut pengumuman itu, RBI Coin dikembangkan oleh Billon sebagai bagian dari kolaborasi RBI-Billon sebelumnya, program Elevator Lab. Dilaporkan selesai pada 5 Mac, program Elevator Lab mengimplementasikan teknologi blockchain Billon untuk membolehkan transaksi e-money dengan euro digital.

RBI Coin akan disatukan 1: 1 ke euro atau mata wang nasional lain di CEE
Sekiranya berjaya, projek perintis itu dijangka dilancarkan di negara-negara Eropah Tengah dan Timur (CEE) operasi RBI, kata bank itu. Negara-negara tersebut termasuk Belarus, Republik Czech, Poland, Rusia dan Ukraine.

Jurucakap RBI menjelaskan bahawa bank itu masih berbincang dengan bank-bank subsidiarinya di CEE untuk menentukan bank mana yang akan mengambil bahagian dalam pilot. “Kami percaya ujian pertama akan merangkumi pemindahan wang antara Austria dan anak syarikat RBI di negara CEE lain,” kata wakil itu.

Bergantung pada negara mana yang bergabung dengan pilot, Koin RBI akan disatukan 1: 1 ke euro atau mata wang nasional lain yang beroperasi di negara yang dipilih. Jurucakap RBI berkata:

“Mata wang yang digunakan akan bergantung pada negara-negara yang terlibat dalam uji coba, jadi platform ini dapat mencakup euro dan mata wang nasional lainnya juga.”

Raiffeisen secara aktif bereksperimen dengan teknologi blockchain
Berita itu muncul setelah Billon terpilih untuk berpartisipasi dalam Program Perkongsian Makmal Elevator RBI pada bulan November 2019. Dalam kolaborasi itu, Billon menggunakan teknologi blockchainnya untuk mencetak, memindahkan dan menebus euro yang diubah.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!