Bank Belarus Lancar Token Digital (ICO)

45

Pada 10 Jun, 12 bank komersial dan milik negara Belarus mendapat kebenaran dari bank pusat nasional untuk mengeluarkan token digital. Mereka akan menyebarkan tawaran digital ini melalui program perintis yang akan datang.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Menurut Sputnik Belarus, negara tersebut telah mengadopsi Keputusan No. 8, “Mengenai perkembangan ekonomi digital,” memberikan kuasa kepada Bank Nasional Belarus untuk menerapkan dinamik ekonomi digital bank.

Kerangka pemerintahan mewujudkan persekitaran undang-undang yang diperlukan untuk penawaran duit syiling awal, atau ICO, di seluruh Belarus. Program perintis akan dijalankan dari 1 Januari 2021, hingga 1 Januari 2024.

Program perintis akan berlangsung di zon perdagangan bebas blockchain
Bank yang mengambil bahagian termasuk Bank Belarus-Swiss, bank BTA, dan Bank Rakyat Belarus. Ia juga merangkumi Belarusbank, yang merupakan bank terbesar di negara ini.

Program perintis akan berlangsung di Hi-Tech Park, zon perdagangan bebas blockchain yang berpusat di Minsk dan kediaman beberapa pusat perlombongan crypto.

Laporan itu menambah bahawa Bank Nasional memberi kuasa kepada bank untuk mengumpulkan dana dari ICO mereka di rubel Belarus dari individu atau syarikat domestik.

Walau bagaimanapun, bank pusat menyatakan bahawa entiti bank tidak akan dibenarkan menerima crypto semasa program perintis. Orang bukan warganegara masih boleh membeli token menggunakan wang fiat nasional atau asing.

Keputusan muktamad dapat diambil pada bulan Mac 2024
Sputnik menjelaskan bahawa penyertaan dalam pilot akan terhad kepada 10% modal pengawalseliaan bank.

Dijangkakan pada 1 Mac 2024, Presiden Belarus akan memutuskan apakah akan memperluas program ini atau tidak, atau bahkan menjadikannya pertandingan tetap.

Pada 9 Mac bahawa Jawatankuasa Penyiasatan Republik Belarus merancang inisiatif undang-undang yang akan membolehkan pihak berkuasa merampas cryptocurrency yang dihasilkan secara jenayah.

Pada tahun 2019, pendakwa raya Belarus menimbulkan kebimbangan mengenai peranan cryptocurrency dalam pengelakan cukai di negara ini.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!