Bank Bimbang Terhadap Mata Wang Kripto

156

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Ahli Lembaga Eksekutif ECB, Yves Mersch berkata bitcoin telah menjadi kebimbangan terhadap bank pusat dan mereka berusaha memastikan bahawa mata wang kripto tidak lama lagi dikawal selia.

Harga Bitcoin tidak lama lagi akan datang di bawah peraturan dari Bank Pusat Eropah kerana kebimbangan mengenai mata wang kripto semakin berkembang di kalangan penggubal dasar kewangan.

Dalam temu bual bersama Bloomberg, ahli lembaga pengarah ECB Yves Mersch berkata bank pusat tidak lagi boleh mengabaikan ancaman yang ditimbulkan oleh mata wang kripto ke “dunia nyata”.

Beliau berkata: “Jika hubungan di antara dunia maya dan dunia nyata semakin meningkat dan kemudian berlaku kejatuhan dalam dunia maya ini, ia dapat menjejaskan aliran aset dari dunia nyata. Ini kemudian menjadi kebimbangan bagi bank pusat.

“Kami memerlukan lebih banyak maklumat. Bagi saya, satu kewajipan untuk memaksa platform yang tidak terkawal untuk melaporkan transaksi dengan cara yang harmoni kepada repositori supaya kami dapat mengakses maklumat, juga untuk mewujudkan respon yang lebih baik.”

Ketua Bank for International Settlement turut membalas terdapat “kes yang kuat” bagi pihak berkuasa untuk mengekang mata wang digital untuk menjaga “nilai sebenar” wang itu.

“Persoalannya, tidak begitu banyak mata wang maya ini sudah berada di tahap yang akan menyebabkan gangguan besar dalam ekonomi sebenar, tetapi kita kini lebih prihatin terhadap kesan sosial dan psikologi yang mereka akan perolehi.

“Jika anda melihat seberapa cepat sesuatu dapat berkembang, ianya dengan cepat dapat mencapai dimensi “bubbles” masa lalu yang juga mempunyai kesan negatif terhadap ekonomi yang tidak boleh kita abaikan.”

Berucap di Parlimen Eropah, Presiden ECB Mario Draghi berkata cryptocurrency adalah “risiko tinggi” dan pelaburan yang “tidak terkawal”.

Dalam sumber lain., bank-bank setakat ini hanya menunjukkan “selera terhad” untuk pelaburan dalam mata wang kripto tetapi turut menambah bahawa perkembangan baru-baru ini “seperti penyenaraian kontrak niaga bitcoin futures boleh membawa bank-bank Eropah untuk terlibat dalam bitcoin.”

Sumber: EXPRESS

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!