Bank China Melancarkan Kertas Putih Blockchain Pertama Sektor Perbankan

65

Bank Perindustrian dan Komersial China (ICBC) telah mengeluarkan kertas putih (whitepaper) mengenai aplikasi teknologi blockchain dalam bidang kewangan. Menurut Sina Finance, whitepaper itu adalah pertama kali dikeluarkan oleh sektor perbankan China.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Dokumen itu untuk menganalisis titik kelemahan semasa dalam sektor kewangan, dan membandingkan trend perkembangan blockchain di China dengan industri blockchain di luar negara.

“Terdapat 420 penyedia maklumat dan perkhidmatan blockchain yang didaftarkan di China. Terdapat 72 syarikat yang menawarkan perkhidmatan kewangan berasaskan blockchain, 17 peratus dari jumlah keseluruhan telah didaftarkan 120 jenis perkhidmatan kewangan. “

Melangkah ke hadapan seperti yang dirancang
ICBC, pemberi pinjaman terbesar di dunia, telah melakukan penyelidikan dan meneroka penggabungan blockchain dengan data besar, ai, iot, dan teknologi 5G sejak 2016.

Menurut laporan itu, bank telah membuat platform blockchain peringkat enterprise dan melancarkan perkhidmatan untuk mengesan transaksi semasa wabak covid-19. Perkhidmatan tersebut kini disatukan ke dalam Red Cross Society of China’s Guangxi dan Zhuhai Charity Federation. Ia juga akan diperkenalkan kepada badan amal China yang lain dalam masa terdekat.

Bank China juga percaya bahawa teknologi blockchain dapat membantu mengubah sektor seperti kewangan rantaian bekalan, pembiayaan perdagangan, pengurusan dana, pengurusan pembayaran, penyelesaian pembayaran dan aset digital.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!