Bank of England Membina semula Interface Sistem Penyelesaian dengan Platform Blockchain

156

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Bank of England merancang untuk membina semula sistem Penyelesaian Kasar Sebenar / Real Time Gross Settlement (RTGS) sehingga dapat berinteraksi dengan perniagaan dan platform swasta menggunakan teknologi lejar (DLT), Gabungan Bank Mark Carney mengumumkan dalam ucapannya pada 21 Jun.

Bercakap di Mansion House di London, Carney berkata bank itu akan menjalankan “pembangunan semula bercita-cita tinggi” sistem RTGS nya, Tulang belakang setiap pembayaran di UK RTGS adalah sistem yang biasanya digunakan untuk memindahkan jumlah besar dana antara bank.

Bank sedang mencari untuk menyusun semula RTGS yang sedia ada supaya platform pembayaran swasta dapat disambung terus ke sistem bank. “Infrastruktur kami yang baru akan menjadi bukti masa depan untuk imaginasi anda, membuka pelbagai inovasi berpotensi dalam pasaran borong, dan perkhidmatan perbankan korporat dan runcit,” kata Carney.

Gabenor juga menyebut bahawa bank itu telah mula bekerja sama dengan Bank of Canada, Pihak Berkuasa Monetari Singapura, dan beberapa organisasi sektor swasta untuk meningkatkan pembayaran rentas sempadan antara bank, termasuk inisiatif berdasarkan DLT. Beliau berkata:

“Potensi pulangan besar. Pada masa ini, bayaran merentas sempadan boleh dikenakan sepuluh kali lebih tinggi daripada yang domestik. Kami menganggarkan bahawa di U.K. sahaja ada skop untuk merealisasikan penjimatan tahunan lebih dari £ 600 juta. Yang paling asasnya, pembayaran yang lebih lancar adalah pembayaran global dan domestik, semakin banyak isi rumah dan perniagaan U.K akan mendapat manfaat daripada ekonomi global yang baru. “

Carney menegaskan bahawa sistem baru ini akan membantu melawan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan, serta akses awal kepada sistem kewangan domestik dan antarabangsa.

Pembaharuan RTGS Proof-of-Concept (PoC) pada mulanya dicadangkan pada Mei 2017. Bank kemudian membuat kesimpulan bahawa DLT “belum matang untuk menyediakan teras bagi RTGS generasi akan datang,” tetapi ia meletakkan keutamaan yang tinggi untuk memastikan bahawa peningkatan fungsi RTGS mampu interfacing dengan DLT.

Pada bulan April, Bank of England mengeluarkan kertas PoC yang meneliti bagaimana mengkonfigurasi sistem lejar yang diedarkan yang akan mengekalkan privasi antara peserta, menyimpan data yang dikongsi di seluruh rangkaian, dan juga membolehkan badan kawal selia untuk mengawasi semua transaksi. Pihak berkuasa pusat akan mempunyai kuasa untuk menerbitkan dan menamatkan unit aset baru dan memberi kebenaran akses kepada semua peserta. Tiada pihak selain pengawal selia akan dapat membuat butir-butir tentang transaksi yang mereka lakukan.

Negara-negara maju giat mengembangkan industri nya dalam implikasi Blockchain, Malaysia bila lagi?

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!