Bank Korea Selatan Memulakan Penyimpanan Blockchain untuk Mengurangkan Kesilapan Manusia

192

Bank perdagangan kedua terbesar Korea Selatan, Shinhan Bank, telah memulai sebuah projek untuk melaksanakan blokchain dalam proses dalaman untuk mengurangkan kesilapan manusia. Inisiatif itu dilaporkan oleh berita harian berbahasa Inggeris The Korea Times pada 10 Disember.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Shinhan, yang telah berusaha integrasi dengan kedua-dua blockchain dan cryptocurrency sepanjang lapan belas bulan yang lalu, juga menyelesaikan program latihan kakitangan untuk meningkatkan pengetahuan blockchain untuk pelbagai aplikasi.

Menurut The Times Korea, bank melaksanakan transaksi swap kadar faedah menggunakan teknologi blockchain pada 30 November untuk pemberi pinjaman Korea Selatan.

Operasi seperti penyimpanan rekod kewangan ditetapkan untuk menjadi automatik, menghapus peluang kesilapan berasaskan manusia dan meningkatkan kecekapan keseluruhan.

“Sebelum proses berasaskan blokchain, tidak ada peraturan standard yang mengawal penyimpanan dan pengurusan rekod kewangan, sebab para peserta pasaran harus bergantung pada rekod mereka sendiri yang kerap kali membawa kepada kesalahan meskipun keperluan proses silang-silang,”

“Sistem baru ini membantu menghilangkan kesilapan manusia dan membantu meningkatkan kecekapan kerja menerusi komunikasi yang lebih jelas, berkaitan tugas dan bukan membuang masa untuk mengbetulkan kesilapan.”

Shinhan menyebabkan kacau pada bulan November 2017 apabila ia mengumumkan bahawa ia sedang berusaha untuk menawarkan dompet cryptocurrency kliennya.

Sejak itu, beberapa perkongsian dan percubaan telah melihat teknologi blockchain secara khusus membuat jalan ke barisan hadapan perniagaan.

Pada bulan Ogos, Shinhan menandatangani perjanjian dengan pembekal telekom terbesar Korea Selatan KT Corporation dalam usaha berpusat di sekitar penyediaan perkhidmatan kewangan berasaskan blokchain.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!