Bank Negara Brazil Membangunkan Platform Perkongsian Data Blockchain untuk Pengawal Selia Kewangan

178

Bank pusat Brazil telah mencipta platform lejar digital yang dibenarkan yang akan membolehkan perkongsian data antara pengawal selia kewangan, laporan Finextra, 20 Jun.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Ledger, yang dikenali sebagai Platform Integrasi Maklumat untuk Pengawal Selia (Pier), akan digunakan oleh pengawal selia untuk bertukar-tukar maklumat mengenai proses pengesahan umum institusi-institusi kewangan, mulai dari proses pentadbiran kepada kelakuan pekerja. Maklumat tambahan yang tidak berkaitan dengan proses pentadbiran pentadbiran juga boleh dikongsi jika minat bersama ditunjukkan.

Pier, yang dibangunkan oleh jabatan IT Banco Central de Brasil (Deinf), akan menghubungkan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Brazil (CVM), dan Lembaga Dana Pencen Negara (Previc). Platform ini sedang dalam ujian alpha, dengan rancangan untuk hidup pada penghujung 2018.

Timbalan ketua Deinf, Aristides Cavalcante, dalam satu kenyataan bahawa dorongan untuk mengembangkan platform blockchain berasal dari manfaat perkongsian maklumat mendatar, sambil menambah bahawa

“Selain itu, sebagai platform blockchain mencatat setiap permintaan data menggunakan tandatangan kriptografi, adalah mungkin untuk mengesahkan pada bila-bila masa pengarang, dan bahawa tiada entiti telah merosakkan data, dan dengan itu menjamin ketulenan maklumat.”

Kebanyakkan skim pengubahan wang haram dan krisis presiden telah menyebabkan Brazil melaksanakan lebih banyak teknologi blockchain, khususnya dengan menggunakan pendokumentasian pembiayaan di blok Ethereum (ETH).

Scenario ini membuktikan bahawa kebanyakan negara sedang beralih ke teknologi blockchain.

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!