Bank Negara India Bakal Lancar “CBDC” Central Bank Digital Currency

306

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Bank pusat India, Reserve Bank of India (RBI), telah mengesahkan kumpulan antara jabatan yang ditugaskan dengan menganalisis kelayakan mengeluarkan mata wang digital bank pusat (CBDC) yang disokong oleh rupee.

Penubuhan dan fokus kumpulan itu terperinci dalam Laporan Tahunan bank 2017-18, yang mengesahkan butiran lebih awal yang disusuli dengan mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari India (MPC) pada bulan April. Laporan RBI menyatakan bahawa:

“Di peringkat global, kenaikan kos mengurus kertas fiat / wang logam syiling telah memimpin bank-bank pusat di seluruh dunia untuk meneroka pilihan baru memperkenalkan mata wang digital fiat”. Faktor lain termasuk juga “perubahan pesat dalam industri pembayaran payment gateway” dan “peningkatan” token digital peribadi.

EY India Mahesh Makhija memberitahu makluman bahawa “idea bank pusat yang mengeluarkan mata wang digital sangat berbaloi, walaupun isu-isu mengenai pemalsuan digital perlu ditangani.” Beliau seterusnya menyatakan bahawa petunjuk RBI bahawa ia terbuka kepada idea menggunakan distributed ledger technology (DLT) untuk sistem pembayaran, proses penjelasan, dan proses penyelesaian adalah “pembangunan yang akan mendatang.”

RBI mengumumkan bahawa ia akan tetap memerhatikan:

“[Crypto] pedagang yang berlaih dari bursa ke mod peer-to-peer, yang mungkin juga melibatkan peningkatan penggunaan wang tunai. Kemungkinan pembelian rumah, pertukaran harta benda kepada digital / wang tunai haram dan lokasi luar pesisir [menimbulkan kebimbangan mengenai Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) / Membanteras Pembiayaan Keganasan (CFT) dan isu-isu percukaian. ”

 

Sebelum ini larangan berprofil tinggi dan kontroversi RBI mengenai urusan bank dengan perniagaan dan orang yang berkaitan dengan crypto berkuat kuasa 5 Julai lalu. Sebagai tindak balas larangan tersebut, sesetengah bursa dalam negara telah menghentikan pengeluaran fiat dan menunjukkan rancangan untuk berubah menjadi rakan sebaya -peer (P2P) untuk mengelakkan penukaran crypto-fiat dalaman dan cuba memanipulasi larangan tersebut.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!