Bank Negara Jepun Mula bereksperimen dengan Digital Yen

17

Bank Negara Japan telah mengumumkan akan mula bereksperimen dengan mata wang digital bank pusat, atau CBDC, untuk memeriksa kemungkinannya dari perspektif teknikal.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

BoJ ingin mendigitalkan wang tunai, tetapi masih harus dilihat apakah Jepun dapat mengejar ketinggalan dengan China, yang sudah mulai menguji CBDC sendiri. Ini adalah pertama kalinya BoJ mengungkapkan bahawa ia akan memulakan proses bukti-konsep dengan digital yen, tetapi bank belum mengungkapkan jadual waktu.

Dalam laporan yang disebut Technical Hurdles for CBDC, bank menyatakan akan “memeriksa kemungkinan CBDC dari perspektif teknikal, bekerjasama dengan bank pusat lain dan institusi yang relevan, dan mempertimbangkan untuk memperkenalkan CBDC.”

Pada bulan Februari, berita muncul bahawa bank-bank pusat Britain, zona euro, Jepun, Kanada, Sweden dan Swiss mengumumkan rancangan untuk bekerjasama dalam penyelidikan mengeluarkan mata wang digital.

Halangan utama
Dalam laporannya, BoJ mempertimbangkan dua rintangan teknikal utama: akses dan ketahanan universal. Yang pertama merujuk kepada memberi akses kepada semua orang, termasuk yang tidak mempunyai telefon pintar. Anehnya, menurut Nikkei, pada 2018, hanya 65% orang Jepun memiliki telefon pintar. BoJ mengatakan, “Penting untuk mengembangkan CBDC agar tersedia bagi berbagai pengguna.”

“Ketahanan” merujuk kepada ketersediaan di luar talian ketika kuasa elektrik mati. BoJ menekankan pentingnya aksesibiliti dalam semua jenis persekitaran, walaupun dalam keadaan darurat seperti gempa.

Yen digital dan blockchain
BoJ sedang mempertimbangkan untuk menggunakan atau tidak blockchain untuk CBDC. Sistem terpusat mempunyai kelebihan “memiliki kapasiti besar dan kelajuan transaksi yang cepat” tetapi seluruh sistem tiba-tiba dapat turun jika ada satu titik kegagalan.

Sebaliknya, CBDC berdasarkan DLT dapat mengatasi satu titik kegagalan dan menunjukkan ketahanan tetapi memerlukan masa yang lebih lama untuk bertransaksi, kerana rangkaian blockchain memerlukan konsensus di antara beberapa pengesah.

BoJ membuat kesimpulan:

“Kedua-dua jenis terpusat dan terdesentralisasi mempunyai kebaikan dan keburukan. […] Dalam kes transaksi besar-besaran untuk kes penggunaan runcit di negara maju, lebih baik menggunakan jenis terpusat. […] Sekiranya jumlah transaksi terhad dan ketahanan dan kemungkinan masa depan diutamakan, ada ruang untuk mempertimbangkan jenis desentralisasi. “

Pada bulan April, yuan digital China dilaporkan diuji di bandar-bandar Shenzhen, Chengdu, Suzhou dan Xiongan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!