Bank Negara Kuwait Melancarkan Produk Pembayaran Rentas Sempadan Ripple

378

Bank Negara Kuwait (NBK) telah melancarkan produk pengiriman wang rentas sempadan berdasarkan teknologi blockchain RippleNet, menurut pengumuman yang disiarkan pada 27 Disember.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Ditubuhkan pada tahun 1952, NBK adalah institusi kewangan terbesar dari segi aset di Kuwait. Mengikut laporan tahunan bank tahun 2017, NBK mempunyai lebih daripada $ 86.3 bilion dalam jumlah aset.

NBK dilaporkan menjadi penubuhan kewangan pertama di Kuwait untuk melaksanakan produk pengiriman wang – “NBK Direct Remit” – untuk pembayaran langsung antarabangsa berasaskan teknologi RippleNet. Produk ini semata-mata akan mempercepat pemindahan wang rentas sempadan.

Dimitrios Kokosioulis, timbalan ketua pegawai eksekutif operasi dan teknologi, berkata bahawa penyelesaian berasaskan blokchain membolehkan pelanggan bank untuk “membuat pemindahan wang dalam masa beberapa saat” dan “pada bila-bila masa sepanjang hari.” Kokosioulis menambah bahawa perkhidmatan itu juga boleh didapati di Jordan , dan seterusnya akan berkembang ke negara lain.

Pada bulan November, gergasi pemberi pinjaman Malaysia CIMB Group Holdings Bhd menyertai RippleNet. CIMB akan mengintegrasikan produk Ripple’s XCurrent, penyelesaian perisian untuk mempercepatkan pembayaran rentas sempadan, untuk produk pengiriman “SpeedSend”.

Juga bulan itu, firma bank dan firma perkhidmatan kewangan Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. berkata ia akan menggunakan Ripple untuk mewujudkan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan baru ke Brazil melalui perkongsian dengan Banco Bradesco. Produk ini bertujuan untuk “membantu bank-bank kerana mereka berusaha untuk mengkomersialkan penyelesaian pembayaran rentas sempadan berkelajuan tinggi, telus dan dapat diukur antara Jepun dan Brazil.”

Pada bulan Oktober, Ripple melancarkan platform penyelesaian masa nyata xRapid untuk kegunaan komersil. xRapid adalah platform yang direka untuk mempercepat pembayaran antarabangsa, sambil menghapuskan keperluan untuk akaun nostro yang dibiayai sebelum ini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!