Bank Negara Mongolia Memberi Kebenaran untuk Mengeluarkan Mata Wang Digital Pertama

171

Pengendali telekomunikasi mudah alih terbesar di Mongolia telah menjadi entiti berlesen pertama negara untuk menerbitkan mata wang digitalnya sendiri. Ini adalah menurut laporan oleh media rasmi negeri Montsame Jumaat, 28 September.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Mobifinance kini jelas mengeluarkan e-currency, yang digelar “Candy,” kepada pelabur, Montsame menegaskan. Para eksekutif telah mendapat kebenaran rasmi pada majlis upacara di ibu pejabat Bank of Mongolia Jumaat.

Mengulas mengenai pencapaian itu, yang berlaku sekitar lima bulan selepas bank pusat meluluskan peraturan mata wang digital rasmi, Ketua Pegawai Eksekutif Mobicom, Tatsuya Hamada muncul sangat menonjol pada peranan masa depan fenomena dalam ekonomi.

“Memandangkan mata wang digital telah mula beredar, ATM dan kad akan menjadi perkara yang lalu,” kata Montsame.

Menurut rancangan untuk mata wang digital yang dikemukakan oleh bank pusat pada bulan April, “peraturan menentukan siapa yang akan mengambil bahagian dalam sistem mata wang digital dan bagaimana proses mendapatkan kebenaran, hak dan kewajipan pelanggan dan penyedia perkhidmatan.”

“Ia juga dijangka menyokong pembangunan teknologi FinTech dan sistem pembayaran selanjutnya,” kata Montsame. Candy sudah wujud sebagai ekosistem keseluruhan untuk pengguna Mongolia, yang boleh menggunakan mata wang digital untuk membayar pelbagai barangan dan perkhidmatan dengan pelbagai perniagaan.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!