Bank Pusat Tidak Patut Membuat Crypto Negara Sebelum Melihat Facebook dan JPMorgan Menguji Crypto

355

Bank pusat harus meninggalkan penerbitan mata wang digital kepada syarikat seperti Facebook dan JPMorgan, menurut rakan sekutu dan kewangan di PwC France, laporan Forbes 22 Mac.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Menurut Pauline Adam Kalfon dari PwC Perancis, bank-bank pusat harus menjauhkan diri dari penerbitan mata wang digital bank pusat (CBDC) sehingga syarikat-syarikat besar menguji penukaran mata wang fiat sendiri.

Hanya apabila mata wang kriptografi “diperiksa oleh syarikat”, haruskah bank-bank pusat bergerak ke arah ruang crypto, Kalfon berhujah, sambil menambah bahawa ia akan mengurangkan kemungkinan akibat yang berpotensi negatif terhadap ekonomi yang timbul dari mana-mana bank pusat yang mengeluarkan mata wang digital.

Kalfon menjelaskan bahawa bank pusat Perancis, Banque de France, mungkin bukan entiti terbaik untuk melancarkan projek mata wang digital, menjelaskan bahawa bank itu akan beroperasi di bawah Bank Pusat Eropah (ECB). Dia berkata:

“Sudah jelas bahawa satu projek di peringkat Eropah akan menjadi sangat rumit dan mencabar tadbir urus, yang memerlukan kesepakatan politik semua pihak berkepentingan yang berkaitan dari setiap Negara Anggota.”

Pada pertengahan bulan Februari, JPMorgan mengumumkan rancangan untuk melancarkan crypto sendiri, JPM Coin, untuk meningkatkan kecekapan penyelesaian. Berikutan berita itu, Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Jamie Dimon menyatakan bahawa kriptocurrency baru syarikat itu boleh digunakan meluas satu hari nnti.

Facebook pertama kali dikhabarkan untuk membangunkan crypto sendiri pada Disember 2018, manakala The New York Times (NYT) mengeluarkan artikel pada akhir Februari yang mendakwa bahawa gergasi media sosial sedang membangun sebuah stabilcoin yang akan memasukkan tiga aplikasi milik penuh Facebook – WhatsApp, Facebook Messenger, dan Instagram.

Pada bulan Januari, Jawatankuasa Basel Penyeliaan Perbankan (BCBS) melaporkan bahawa 70 peratus daripada bank pusat global sedang mencari faedah CBDC.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!