Bank Saudi British Lancar Perkhidmatan Rentas Sempadan Menggunakan Ripple

193

Bank Arab Saudi-British (SABB) telah melancarkan perkhidmatan pemindahan rentas sempadan segera oleh Ripple, menurut siaran berita pada 25 April.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Bank itu berkata teknologi yang diumumkan pada Persidangan Sektor Kewangan di Riyadh pada 24 dan 25 April, membentuk sebahagian daripada “pelan strategiknya terhadap transformasi digital dan memperkayakan pengalaman pelanggan.”

Menurut SABB, ia adalah salah satu bank pertama di Arab Saudi untuk menyertai rangkaian Ripple pada Januari 2018. Teknologi itu kemudiannya berjaya diaktifkan menerusi urus niaga perintis pada Disember 2018 menggunakan rupee India.

Majed Najm, timbalan pengarah urusan perbankan korporat dan institusi, berkata platform itu akan menyampaikan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan yang lebih cepat dan lebih telus. Rupee adalah mata wang pertama yang boleh didapati melalui platform itu, dan SABB merancang untuk menambah kedua-dua negara dan mata wang lain pada masa depan. Dia menambah:

“Langkah ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan bank untuk menyediakan perkhidmatan perbankan terbaik kepada pelanggan, menggunakan teknologi terkini dan produk perbankan global yang tersedia, dan mewujudkan kaedah dan cara untuk menjimatkan masa dan usaha untuk pelanggan kami.”

September lalu, SABB menjadi bank Saudi pertama yang menyertai ekosistem blockchain yang dikendalikan oleh R3, firma perisian perusahaan dan konsortium perbankan global.

Pada 24 April, Ripple mendedahkan bahawa ia menjual XRP bernilai $ 169.4 juta pada suku pertama 2019 – peningkatan 31 peratus pada tiga bulan terakhir tahun 2018.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!