Bank Terbesar Rusia Membeli 5,000 ATM Blockchain yang Boleh Melombong Crypto

91

Bank terbesar di Rusia, Sberbank, telah meminta tender untuk menyediakan 4,917 ATM dengan kad grafik terpadu yang mampu menyokong “operasi blockchain”.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Dua pakar yang mengatakan bahawa kes penggunaan yang paling jelas untuk kad grafik yang dioptimumkan blockchain adalah menambang cryptocurrency.

Sberbank adalah bank tertua dan terbesar di Rusia dan menyimpan hampir 44% daripada semua simpanan peribadi di negara ini. Ia mengendalikan 14,200 cawangan dan 77,000 ATM di seluruh negara. Negeri ini adalah pemegang saham terbesarnya dan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Herman Gref, adalah bekas menteri Ekonomi dan Perdagangan Rusia. Dia terkenal sebagai penyokong teknologi baru, termasuk blockchain.

ATM blockchain pertama di dunia?
Tawaran maksimum untuk tender adalah $ 108,501,718.05, yang setara dengan $ 22,066.65 setiap ATM. Salah satu syarat teknikal untuk ATM ini adalah bahawa ia harus dilengkapi dengan kad grafik:

“Kad grafik dengan sokongan untuk Nvidia Cuda untuk OS untuk pengecaman gambar dan kemungkinan operasi blockchain”.

ATM Bitcoin (BTC) bukanlah perkara baru, namun ATM bank biasa dengan teknologi blockchain adalah perkara baru. Persoalan besarnya ialah: mengapa ATM bank memerlukan kad grafik yang mampu menangani beberapa operasi blockchain? Terdapat beberapa kemungkinan …

Masalah atau ralat cryptor?
Kes penggunaan yang paling jelas adalah perlombongan cryptocurrency. Mungkinkah Sberbank mengeluarkan cryptocurrency sendiri atau adakah pemerintah Rusia akan menggunakan rangkaian bank yang luas untuk menyebarkan masalah cryptor?

Penjelasan yang kurang menarik adalah bahawa terdapat kesalahan dalam keterangan dokumen tender dan kad grafik hanya diperlukan untuk pengecaman gambar, yang masuk akal memandangkan ATM ini juga akan mempunyai pengesahan biometrik.

Merakam urus niaga ATM di blockchain
Matvey Voytov adalah ketua pemasaran platform blockchain Waves Enterprise yang telah meneroka beberapa inisiatif dengan syarikat Rusia dan kerajaan Rusia. Dia memberitahu bahawa teknologi blockchain dapat digunakan untuk merakam transaksi ATM pengguna.

Sudut spekulasi
Sekiranya Rusia merancang pengeluaran CBDC, kemungkinan Sberbank akan menjadi bank pertama yang mempelajarinya. Tidak ada cara yang lebih baik untuk menyebarkannya daripada melalui rangkaian bank yang luas yang menjangkau setiap pelosok negara yang sangat besar. Mungkin, ATM baru ini boleh menjadi sebahagian daripada rangkaian perlombongan besar yang menyokong cryptocurrency baru?

Anggota Parlimen Rusia baru-baru ini memperkenalkan rang undang-undang yang akan sangat menghukum perolehan aset digital secara tidak sah – kemungkinan alasan yang munasabah dapat membuka jalan bagi cryptocurrency yang dibenarkan. Di Rusia, seperti China, desakan untuk mengeluarkan CBDC jauh lebih besar daripada mana-mana negara Barat – ada keinginan untuk memintas sistem kewangan antarabangsa yang dikuasai oleh Sberbank A.S. sendiri telah menjadi subjek sekatan Barat.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!