Bank of Thailand Membenarkan Bank Membuka Anak Syarikat untuk Urusan Crypto

346

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Bank of Thailand (BoT) baru-baru ini membenarkan bank-bank tempatan untuk menubuhkan anak syarikat bagi sistem jual-beli kriptografi.

Mengikut pengumuman peraturan yang diterbitkan oleh Bank of Thailand pada 1 Ogos, bank-bank swasta Thailand kini boleh mengeluarkan nota digital, memberikan perkhidmatan broker crypto, menjalankan perniagaan yang berkaitan dengan crypto, dan melabur dalam cryptocurrency melalui anak syarikat.

Walaubagaimanapun, pengumuman baru-baru ini telah mengesahkan semula bahawa semua bank dan institusi kewangan lain masih diharamkan daripada terus berurusan dengan kriptografi.

Walaupun bank-bank kini dibenarkan untuk menubuhkan cawangan yang menangani crypto, cawangan-cawangan tersebut dilarang menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan kripto secara terus kepada pelanggan dan orang awam, dan hanya boleh berinteraksi dengan perniagaan lain yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thailand (Thai SEC) dan Pejabat Suruhanjaya Insurans (OIC).

Anak syarikat juga hanya dibenarkan memberi sumber pelaburan kepada pelanggan melainkan jika mereka ingin melabur dalam aset digital yang bertujuan untuk membangunkan “inovasi kewangan,” atau untuk memperluas kualiti perkhidmatan kewangan, di mana mereka boleh menggunakan Sandbox Regulatory Bank of Thailand,

Pada awal tahun ini, BoT melancarkan pelarangan dagangan crypto oleh institusi perbankan di Thailand daripada melabur dan berdagang dalam crypto serta mengambil bahagian dalam penubuhan bursa crypto, yang dilaporkan sah untuk beroperasi di negara ini dengan pendaftaran. Bank pusat Thailand juga memerlukan bank-bank untuk tidak memberi nasihat kepada individu mengenai pelaburan atau perdagangan, dan mengharamkan pelanggan menggunakan kad kredit untuk pembelian kripto.

Pada bulan Mei, kerajaan Thailand telah mengeluarkan rangka kerja pengawalseliaan yang mentakrifkan kriptografi sebagai “aset digital dan token digital,” dan meletakkannya di bawah peraturan SEC Thailand.

 

 

Pada awal Jun, BoT mendedahkan bahawa ia sedang mempertimbangkan untuk menyediakan “cara baru menjalankan penyelesaian antara bank” dengan menggunakan mata wang digital yang dikeluarkan oleh bank pusat (CBDC). Menurut bank itu, penggunaan cryptocurrency sendiri akan mengurangkan kos urus niaga, serta mengurangkan transaksi dan masa pengesahan “disebabkan kurang proses perantaraan yang diperlukan berbanding dengan sistem semasa.”

Pada bulan Julai, kerajaan Thailand menggubal peraturan bagi Tawaran Syiling Awal (ICO), yang menjadi salah satu bidang kuasa pertama di dunia untuk membenarkan ICO beroperasi dalam persekitaran yang dikawal sepenuhnya.

Bagi syarikat yang ingin mencuba pasaran crypto di Thailand boleh mendapatkan perkhdimatan Lawyer International untuk urusan perniagaan di Thailand.

Layari laman web blog International Lawyer Thailand :
https://pugnatorius.com/cryptocurrency/

Seven opportunities: Baht, Blockchain & Bitcoin

Jika dilihat, agenda pengharaman perbankan mata wang digital di Thailand juga untuk memberi kesempatan pada kerajaan pusat untuk membeli asset digital semasa kejatuhan harga akibat pengharaman tersebut.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Disclaimer : Blocky tidak dibayar untuk mengiklankan coin ini, blocky.my hanya menyajikan info berita semasa industri crypto. Berita semasa banyak diguna pakai oleh traders bijak mencari peluang dalam percaturan pelaburan.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!