Bank Thailand Minta Semua Bank Jauhi Perdagangan Kripto

105

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Laporan dari Reuters 12 Feb, Veerathai Santiprabhob, gabenor bank pusat Thailand, telah meminta semua bank di Thailand untuk menjauhkan diri dari mata wang kripto.

Menurut Reuters, bank pusat mengeluarkan pekeliling pada hari Isnin yang lalu melarang bank di Thailand daripada melabur dan berdagang dalam kripto, serta mengambil bahagian dan mewujudkan pertukaran dan platform untuk perdagangan kripto. Pekeliling ini khusus digunakan untuk bank, bukan pertukaran atau perkhidmatan lain, yang masih dibenarkan beroperasi secara bebas di negara ini.

Bank juga diminta untuk tidak menasihati pelanggan mengenai pelaburan atau perdagangan kripto, dan melarang pelanggan menggunakan kad kredit untuk pembelian kripto. Beberapa bank besar di seluruh dunia telah memulakan pengharaman pembelian kripto menggunakan kad kredit yang sama minggu lalu, memandangkan pasaran kripto telah mencecah paras terendah rekod bulan baru.

Dalam menjelaskan alasan mereka untuk mengharamkan transaksi bank dengan kripto, Bank of Thailand memetik kebimbangan mengenai mata wang digital yang digunakan untuk aktiviti haram, seperti pengubahan wang haram atau aktiviti pengganas, dan menyatakan bahawa mata wang kriptografi tidak sah di negara ini.

Sumber: Reuters & COINTELEGRAPH

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!