Baru 5% Syarikat IT Stock Market Menggunakan Blockchain

223
Pembekal IT untuk pasaran saham dan pertukaran mula  melangkah mengadopsi teknologi blockchain dalam pasaran, kata Nasdaq kepada The Wall Street Journal 26 Jun.
Menurut satu kajian yang ditugaskan oleh Nasdaq dan dijalankan oleh firma penyelidikan kewangan dan teknologi Celent, majoriti pembekal infrastruktur saham di peringkat global masih berada di peringkat awal meneroka manfaat teknologi ledger teragih’ Distribured Legder Technology (DLT).
Laporan itu mengatakan bahawa hanya lima peratus daripada firma yang disurvei telah melaksanakan blokchain dalam beberapa cara, berbanding dengan 40 peratus yang telah menggunakan pengkomputeran awan, 70 peratus menggerakkan automasi proses robotik, dan 35 peratus menyediakan penyelesaian kecerdasan buatan (AI).
Walaupun 70 peratus penyedia IT mendakwa mereka sedang membangunkan projek percubaan, 20 peratus responden menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan  untuk mengatasinya, lima lagi menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai pengetahuan pakar mengenai subjek itu.
Kajian itu meninjau ketua pegawai maklumat, ketua pegawai teknologi, dan pemimpin teknologi kanan lain di 20 firma infrastruktur pasaran terkemuka di seluruh dunia.
Menurut International Data Corp. anggaran jumlah dana yang akan dibelanjakan untuk penggunaan blockchain di seluruh dunia adalah sekitar $ 2.1 bilion pada tahun 2018, naik dari $ 945 juta pada tahun 2017.
Sebelum menerapkan teknologi baru, penyedia infrastruktur pasaran perlu memastikan teknologi blockchain dapat menyediakan skalabiliti, keselamatan, dan kelajuan yang mencukupi. Penulis mengatakan faktor-faktor ini, sebagai tambahan kepada pematuhan peraturan, diperlukan untuk teknologi yang digunakan dalam pasaran hari ini.
Penerapan blockchain “dalam operasi infrastruktur pasaran teras akan mengambil masa.” Amat sukar bagi semua pihak yang berkepentingan untuk membangunkan projek bertenaga blockchain yang akan menggantikan sistem yang sedia ada, terutamanya dalam pertukaran antarabangsa .

 

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!