Betul, Anda Boleh Beli Tiket Piala Dunia Dengan Bitcoin

132

Media-Kripto Rusia telah bertanya soalan yang cukup bermakna – mengapa tiket Piala Dunia tidak boleh dibeli dengan mata wang kripto. Pembayaran kad kredit dan pemindahan bank pada masa ini diterima, tetapi adakah itu pilihan untuk setiap peminat yang ingin pergi ke stadium? Dan, adakah ia benar-benar mustahil untuk mendapatkan tiket dengan bitcoin anda?

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

“Wahai FIFA, Kenapa?”

Walaupun populariti kedua-dua mata wang kripto dan bola sepak semakin meningkat, di Rusia dan di seluruh dunia, ada yang mengatakan kemungkinan tidak untuk membeli tiket untuk Piala Dunia dengan bitcoin … ataupun sebaliknya? Kurang dari dua bulan sebelum permulaan Piala Dunia FIFA 2018, peminat kripto / bola sepak ingin tahu jika menggunakan coin digital adalah sesuatu yang boleh dilakukan di negara tuan rumah, menurut Russian Federation.

Hampir 1.7 juta tiket telah dijual setakat ini, Jawatankuasa Penganjur mengumumkan beberapa minggu lalu, selepas menamatkan peringkat kedua penjualan tiket. Tiket akan tersedia semula pada 18 April, apabila fasa terakhir penjualan dalam talian dijadualkan bermula. Dari 1 Mei, baki tiket juga boleh didapati di Pusat Penjualan Tiket FIFA yang ditetapkan.

Peminat bola sepak dari berpuluh-puluh negara akan mengunjungi Rusia untuk Piala Dunia FIFA ke-21 yang akan berlangsung dari 14 Jun hingga 15 Julai. Mereka semua perlu membeli tiket jika mereka ingin menikmati suasana di salah satu dari 12 stadium yang akan menjadi tuan rumah perlawanan. Tiket rasmi boleh dibeli secara dalam talian dengan Visa, rakan kongsi rasmi Piala Dunia, dengan kad pembayaran lain, dan melalui pemindahan bank.

Penduduk bukan warganegara Rusia boleh membuat wire transfer antarabangsa selepas mengisi borang permohonan tiket yang boleh dimuat turun dari FIFA.com. Penonton juga dikehendaki mendapatkan ID Peminat khas untuk mendapatkan akses ke stadium. Menurut penganjur, dokumen tersebut menjamin “keselesaan dan keselamatan” di lokasi stadium bola sepak dan “pengangkutan awam percuma” di bandar-bandar Rusia.

Semakin ramai orang di seluruh dunia kini lebih suka menggunakan mata wang kripto untuk pembayaran dan pemindahan wang rentas sempadan. Di negara-negara dengan kadar inflasi yang tinggi atau di bawah sekatan antarabangsa, menggunakan bitcoin atau mata wang digital sudah menjadi kebiasaan kepada perniagaan mereka. Bagi negara lain, berurusan dengan kawalan kerajaan yang ketat terhadap transaksi bank, pindahan antarabangsa mungkin tidak menjadi pilihan sama sekali.

Secara umumnya, “mengapa tidak membayar dengan mata wang kripto?” Adalah persoalan yang baik untuk kebanyakan sebab praktikal. Baru-baru ini, kedai Bitcrypto News Rusia telah bertanyakan soalan ini kepada kedua-dua Jawatankuasa Penganjur dan FIFA mengapa mata wang kripto tidak termasuk dalam pilihan pembayaran yang tersedia untuk tiket Piala Dunia. Sudah tentu, mereka tidak akan mendapat jawapan dari pihak penganjur. Namun terdapat jawapan, dan, inilah dia…

Bila Ada Kemahuan, Di Situ Ada Jalan

Yakinlah, peminat bola sepak dan peminat bitcoin! Coin anda akan diterima di Persekutuan Rusia, samada satu cara atau cara yang lain. Apabila ada kemahuan di situ ada jalan, seperti kata pepatah! Tiket, penginapan, pertukaran – terdapat banyak peluang untuk menghabiskan mata wang kripto anda!

Jika anda mencari tempat tinggal, rangkaian hotel di Kaliningrad menerima bitcoin. Malina Apartments di exclave Rusia barat dengan senang hati menerima kripto anda. Perlu wang tunai Rusia? Tiada masalah – pertukaran kripto kini dibuka di Moscow. Kadarnya bukanlah seperti apa yang anda akan dapat dalam talian, tetapi itu adalah pertukaran pertukaran kripto paling mudah di ibu kota. Anda akan menemui biro yang berdekatan dengan salah satu stesen kereta api utama Moscow, “Kursky Vokzal”. Sudah tentu, ini bukan sekadar pengecualian.

Ingin mendapatkan tiket perlawanan bola sepak dengan bitcoin? Ada satu penyelesaian, walaupun FIFA tidak tahu mengenainya. Sekurang-kurangnya dua syarikat kini menawarkan perkhidmatan melalui kad yang dikeluarkan oleh penyedia pembayaran antarabangsa terkemuka. Kedua-duanya boleh digunakan di Rusia dan di laman web FIFA, dan juga di kebanyakan tempat lain juga.

Jika anda mahu menghormati penaja pilihan FIFA, cuba Wirex. Selepas veto singkat, kad debit Visa baru, dengan akaun mata wang berganda dalam GBP, EUR, USD, dan sudah tentu BTC, sekali lagi tersedia di Eropah. Kad plastik telah dikeluarkan kepada pelanggan di negara tertentu, seperti UK, seperti yang dilaporkan oleh news.Bitcoin.com. Kad maya boleh didapati di pasaran lain, misalnya – Sweden.

“Kami akan mengeluarkan kad plastik di Eropah dalam masa 4 minggu,” kata Wirex kepada salah seorang pemohon beberapa hari lalu. Semak ketersediaan di laman web mereka, tetapi dalam apa jua hal anda akan dapat memesan dan menerima kad debit Visa prabayar anda dalam masa untuk acara gemilang tersebut.

Dan jika anda lebih suka persaingan, periksa laman web Epayments. Mereka menawarkan Mastercard yang anda boleh mengisinya dengan bitcoins anda. Wang tunai Bitcoin (BCH) juga diterima dalam dompet mereka, bersama dengan litecoin dan ethereum. Anda juga boleh memuatkan kad anda dengan wang fiat – dolar, euro, dan juga rubel diterima melalui wang Yandex dan akaun Qiwi.

Kad epayments juga adalah prabayar. Dengan cara ini, syarikat itu tidak memegang wang kripto anda, mereka ditukar dengan segera. Tidak ada yuran perkhidmatan, jika anda membelanjakan 300 euro sebulan. Rasanya itu agak biasa untuk perbelanjaan ke Piala Dunia untuk seseorang. Sila semak bayaran lain sebelum anda memesan kad anda dengan mendaftar melalui e-mel anda. Anda boleh dapatkan penghantarannya secara percuma. Masa penghantaran untuk kebanyakan negara adalah antara 2 dan 8 minggu, tetapi terdapat juga pilihan penghantaran ekspres.

Jadi jika anda ingin menikmati kedua-dua bolasepak dan bitcoin pada masa yang sama, inilah masanya.

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 18 April 2018, ditulis oleh Lubomir Tassev ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!