Binance Menamakan Pasaran USDT untuk Gabungan Pasaran Stablecoin

40

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Pertukaran cryptocurrency utama Binance telah menamakan semula Pasar Tether (USDT) untuk menjadi Gabungan Pasar Stablecoin (USDⓈ), menurut satu pengumuman yang diterbitkan pada 26 Nov. Ini secara puratanya membenarkan pertukaran untuk menyokong lebih banyak pasangan dagangan stabilcoins.

Pertukaran itu juga menyatakan bahawa USDⓈ bukan stabilcoin baru, tetapi simbol pasar stabil baru di Binance. Binance akan menyampaikan pengumuman berasingan mengenai pasangan yang akan dipindahkan atau ditambah ke pasaran ini.

Langkah itu berikutan pengumuman Nov. 15 bahawa Binance akan mula menyenaraikan syarikat pembayaran blokchain Circle USD- stablecoin USD Coin (USDC). Sebelum itu, Binance menambah sokongan untuk aset Paxos ‘pegged dolar yang digelar PAX dan TrueUSD (TUSD).

Token USDC dilancarkan secara kerjasama oleh Coinbase dan Circle pertukaran cryptocurrency A.S. pada bulan Oktober. Koin itu dikatakan 100 peratus dijamin dengan dolar A.S., yang dipegang dalam akaun yang tertakluk kepada laporan rizab awam. Presiden Coinbase dan COO Asiff Hirji berkata syarikat itu mengeluarkan “stabilcoins yang disokong 1: 1 dengan dolar A.S., diaudit sepenuhnya telus.”

Juga bulan itu, Tether (USDT)  menjadi kontroversi selepas turun naik menyebabkan ia kehilangan pegangan jangka panjangnya ke dolar A.S. dan turun kepada serendah $ 0.91. Masalah timbul di tengah-tengah khabar angin bahawa pertukaran cryptocurrency Bitfinex, CEO yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Tether, sedang menghadapi insolvensi.

Pada masa akhbar, USDT adalah mata wang digital kelapan oleh permodalan pasaran, dagangan sekitar $ 0.968 dan telah kehilangan 0.07 peratus pada hari tersebut, menurut CoinMarketCap. USDC, pada gilirannya, meningkat 0.53 peratus dalam tempoh 24 jam terakhir dan diperdagangkan sekitar $ 1.03.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!