Bitcoin Cash Melepasi $1,000 USD

106

Bitcoin cash (BCH) kini didagangkan pada $1,000 USD, mengembalikan harga kepada tahap yang tidak dilihat sejak akhir bulan Mac tahun ini. Penganalisis telah menyatakan kenaikan BCH disebabkan kepada kecairan selepas musim cukai, jumlah yang kukuh, dan komuniti yang penuh semangat dan aktif menyokong projek itu.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Bitcoin Cash Melepasi $1,000

Menurut penganalisis pasaran News.Bitcoin.com Samuel Haig, “Harga Bitcoin Cash telah menguji dan berlegar di tahap melebihi $1,000 buat kali pertama sejak Mac. Pergerakan ini telah menyebabkan keuntungan lebih daripada 75% apabila diukur dari harga rendah awal April kira-kira $610. Dengan BCH berlegar pada kira-kira $1,050, pasaran menghampiri kawasan retracement Fibonacci 23.6% pada saat diukur dari semua masa.”

“Apabila melihat pasaran BCH / BTC,” menurut Samuel, “seseorang dapat melihat bahawa Bitcoin Cash telah mula membuat keuntungan signifikan mengatasi bitcoin. Pasaran BCH / BTC baru-baru ini melepasi tingkat atas, dan kemudian memantul ke garisan menurun yang besar, menandakan bahawa keuntungan BCH terhadap BTC dapat diteruskan dalam jangka pendek. Pasaran BCH / BTC juga menguji 23.6% kawasan retracement Fibonacci apabila mengukur dari kawasan ketahanan utama 0.25 BTC.”

Perhatian Arus Perdana BCH Garners

Beberapa hari lalu, CNBC’s Brian Kelly, daripada program berita kewangan popular Fast Money, membuat kesnya untuk membeli secara besar-besaran satu jenis mata wang kripto, bitcoin cash. Menyifatkan cadangannya sebagai “sedikit kontroversi,” kata Encik Kelly berdiri di hadapan skrin paparan untuk membuktikan sebab-sebabnya.

Dia mengakui bagaimana bitcoin core dan bitcoin cash sering didagangkan bersama, mengikuti satu sama lain naik dan turun. Beliau menyifatkan BCH sebagai berada di zon Monty Python. Secara terang-terangan, rancangannya sering menggambarkan watak-watak yang tidak mudah untuk menyerah kalah walaupun ia jelas kepada orang lain yang mereka patut menyerah kalah. “Bitcoin Cash telah ditinggalkan untuk mati,” kata Kelly. “Ia benar-benar hancur, jadi mungkin kebanyakannya telah hampir mati tetapi ia masih belum mati!”

Walaupun ramai peniaga berundur dalam ketakutan kerana kejatuhan mata wang kripto pada 2018 yang  menyebabkan harga menurun, wang pintar sedang menunggu di garisan tepi untuk harga murah di pasaran berprestasi tinggi. Selepas menonton BCH menurun sebanyak kira-kira 75% pada awal bulan 2018, banyak pembeli besar mula mengumpulnya. “Kami mempunyai potensi peningkatan yang mendatang. Kami ada peningkatan jumlah, “kata Encik Kelly dengan tergesa-gesa.

“Lihat di mana kita berada di carta,” tegasnya sambil menunjuk kepada graf yang menggunung. Beliau menyeru bahawa harga $790 USD untuk mata wang yang tidak berkawalan pusat pada masa itu, bergerak dari penunjuk sokongan ke tahap rintangan habis-habisan. Dalam tempoh yang singkat, dia menunjukkan bagaimana jumlah BCH semakin meningkat, menandakan “sesuatu yang mungkin berubah di sini.” Ditanya mengenai kontroversi yang lebih luas mengenai bitcoin, core atau cash, Kelly berkata dia lebih suka pada dasarnya: membeli rendah, menjual tinggi. Beliau juga berkata dalam dagangannya, dia tidak melihat masalah dengan kecairan, dan dia akan “membeli harga rendah” menurut berita FUD baru-baru ini seperti New York Attorney General yang bertanyakan tentang bursa kripto.

Peralihan Momentum Bullish

Bitcoin cash mula meraih pada hari Rabu, ke-17, apabila ia meningkat lebih daripada 10% dalam masa 24 jam – meletakkannya di antara pasaran yang berprestasi tinggi. Pada hari-hari berikutnya, BCH terus mendapat momentum, dengan Coinmarketcap menganggarkan bahawa BCH telah memperoleh nilai lebih dari 37% dalam masa 7 hari sahaja.

 Penganalisis berkata terdapat gabungan faktor yang mempengaruhi peningkatan keseluruhannya. Satu adalah musim pembayar cukai Amerika Syarikat yang berakhir walaupun selepas Inland Revenue Service membenarkan hari tambahan disebabkan oleh masalah komputer. Ramai di dalam ekosistem percaya keuntungan luar biasa tahun lalu mencetuskan cukai keuntungan modal seperti tidak pernah berlaku sebelum ini, dan ramai peminat AS menjual saham mereka untuk membayar.

Dan sementara guru seperti Tom Lee dari Fundstrat meramalkan harga bitcoin core musim cukai (BTC) akan meningkat, kelihatan BCH yang mengambilnya.

Bagi penyokong BCH, kenaikan harga tidak sangat mengejutkan. Mereka mengekalkan yuran urus niaga Bitcoin Cash, pengesahan pantas dan rangkaian mantap menjadikannya pilihan yang jelas bagi pelabur dan untuk perniagaan. Malah, kerana bitcoin core telah melihat kejatuhan dalam perniagaan yang menerimanya, ini mungkin peluang yang tepat untuk BCH untuk mengisi vakum tersebut.

Penafian: Artikel harga dan kemas kini pasaran hanya untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat dagangan. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang kerugian atau keuntungan, kerana keputusan muktamad untuk melakukan perdagangan dibuat oleh pembaca. Sentiasa ingat bahawa hanya mereka yang mempunyai kunci persendirian mengawal “wang”.

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 20 April 2018, ditulis oleh C. Edward Kelso ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!