Bitcoin Jatuh 7% Ke Bawah $8000 Selepas Twitter Mengumumkan Pengharaman Iklan Mata Wang Kripto

213

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Bitcoin jatuh kira-kira 7% Isnin sehingga ke bawah paras $8000 (RM31012.00) berikutan minggu ketidakpastian regulasi dan tindakan keras pengiklanan oleh syarikat teknologi.

Mata wang kripto telah diperdagangkan hampir $7886 (RM30570.08) pada 3:04pm ET, lebih daripada $600 (RM2325.90) rendah dari hari sebelumnya, menurut data dari Coinbase. Ia turun lebih daripada 42% sehingga kini selepas memulakan tahun ini di atas paras $13000 (RM50394.50).

Twitter mengumumkan pada hari Isnin akan melarang pengiklanan untuk mata wang kripto, selepas itu pengharaman yang sama oleh Google dan Facebook untuk menindak isu penipuan dalam tawaran coin.

“Berita hari ini mengenai larangan Twitter mungkin merupakan penyumbang penting kepada penjualan yang curam,” kata Timothy Tam, pengasas bersama CoinFi platform perisikan pasaran kripto. “Sebagai pelabur runcit baru memasuki mata wang Kripto, sebahagian besarnya didagangkan dengan keadaan emosi mentah.”

Prestasi satu hari Bitcoin

Sumber: CoinBase

Harga Bitcoin jatuh awal tahun ini selepas berita mengenai pengumuman yang sama.

Mata wang digital menurun 12% pada akhir Januari selepas Facebook, pembekal iklan dalam talian terbesar kedua di dunia berkata, ia akan mengharamkan semua iklan yang mempromosikan mata wang kripto untuk mengelakkan penyebaran apa yang disebut “produk dan perkhidmatan kewangan yang sering dikaitkan dengan promosi yang mengelirukan atau penipuan.”

Google, pembekal iklan dalam talian terbesar di dunia, mengumumkan kemas kini kepada dasar perkhidmatan kewangannya sebelum Mac yang akan menyekat pengiklanan untuk “cryptocurrencies and related content” bermula pada bulan Jun.

“Memandangkan platform yang lebih besar dan lebih penting telah membuat langkah ini, saya tidak mengharapkan berita Twitter mempunyai banyak kesan,” kata Spencer Bogart, rakan kongsi di Blockchain Capital.

Bogart menuding terhadap pendirian Twitter CEO Jack Dorsey mengenai bitcoin.

“Jack Dorsey jelas seorang yang betul-betul mempercayai kripto, jadi saya akan membaca di antara garisan pada mana-mana larangan yang diumumkan,” katanya.

Dorsey, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Square, memberitahu akhbar Sunday Times minggu ini, dia fikir bitcoin akan menjadi mata wang global tunggal dalam sedekad akan datang, “tetapi ia boleh pergi lebih cepat.”

Berita regulasi telah menjadi pemacu harga bergerak pada tahun 2018. Pengawal kewangan telah bersuara mengenai potensi risiko dalam ICO (Initial Coins Offering), atau coin digital yang dikeluarkan melalui pengutip dana yang dikenali sebagai jualan token.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS meningkatkan usaha untuk mengendalikan proses pengumpulan dana menerusi sejumlah subpoenas yang dilaporkan pada awal bulan Mac.

Bitcoin telah menurun kira-kira 60% dari parasnya yang tinggi hampir $20000 (RM77530.00) pada bulan Disember, menurut Coinbase. Ia mula jatuh di bawah $10000 (RM38765.00) tiga minggu lalu, selepas Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa berkata ia akan memerlukan pertukaran aset digital untuk mendaftar dengan agensi itu.

Pemulihan harga $9000 (RM34888.50) minggu lepas berikutan pertemuan G-20 di mana para bank pusat dan menteri kewangan mengatakan bahawa mereka mempunyai perbincangan “produktif” mengenai mata wang Kripto. Pemimpin bank pusat Itali itu memberitahu pemberita selepas mesyuarat bahawa mata wang kripto menimbulkan risiko tetapi tidak boleh diharamkan sepenuhnya, menurut Reuters. Namun, bitcoin turun 24% pada bulan lalu, menurut Coinbase.

Mata wang kripto lain, atau “alt coins,” telah jatuh dua angka tahun ini.

Bitcoin Cash turun kira-kira 29%, ethereum telah jatuh 45%, sementara litecoin adalah 40% lebih rendah sejak 1 Januari, menurut Coinbase. Ripple telah menurun lebih daripada 38% sejak awal tahun ini.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!