Bitcoin Melonjak $700 Dalam Masa Kurang Tiga Jam, Membawa Ke Bawah Paras $7400

137

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Harga Bitcoin melonjak sebanyak $700 (RM2700) dalam masa kurang tiga jam semasa kelewatan dagangan hari Ahad, kesudahan di hujung minggu menyaksikan mata wang kripto menjunam dalam $8,000 (RM31000) dan bahkan hampir tahap $7,000 (RM27000).

Harga masih dibawah paras 15 peratus dalam 7 hari terakhir, menurut Coinbase.

Sumber: Coinbase

 

Mata wang Kripto mencecah paras terendah $ 7,335.57 (RM28715) sebelum hari Ahad, sebelum dipulihkan ke atas $8,000 (RM31000), menurut CoinDesk.

Pedagang tidak pasti apa yang berlaku sejak kebelakangan ini, tetapi menyalahkan satu lagi larangan pengiklanan Bitcoin yang mungkin penyebab kelemahannya pada hujung minggu. Twitter melaporkan bersedia untuk melarang pengiklanan untuk Initial Coin Offerings (ICO), jualan token, dan dompet mata wang kripto di seluruh dunia, menurut Sky News. Dasar baru itu dilancarkan dalam masa dua minggu, menurut laporan.

Langkah ini akan memberi peringatan sekatan terhadap gergasi teknologi lain pada pengiklanan, dan usaha untuk menembusi penipuan mata wang kripto.

Google mengumumkan kemas kini kepada dasar privasi perkhidmatan kewangannya hujung minggu lalu akan menyekat pengiklanan untuk “Mata wang Kripto dan kandungan yang berkaitan” pada Jun.

Facebook, pembekal iklan dalam talian terbesar kedua di dunia, berkata pada bulan Januari ia akan melarang semua iklan yang mempromosikan mata wang kripto untuk mengelakkan penyebaran apa yang disebut “produk dan perkhidmatan kewangan yang sering dikaitkan dengan amalan promosi yang mengelirukan atau penipuan.”

“Sebelum ini Facebook, tetapi kini Twitter juga wujud khabar angin,” kata Joe DiPasquale, CEO BitBull Capital. “Banyak permintaan kripto adalah runcit, jadi ia mendatangkan impak negatif kepada permintaan.”

Twitter enggan mengulas.

DiPasquale juga menunjuk harga perlombongan (Mining) yang tinggi menjejaskan kejatuhan Bitcoin. Pelombong Bitcoin menggunakan perisian untuk menyelesaikan masalah matematik dan diberikan Bitcoin sebagai ganjaran. Kini kos sekitar $8,000 (RM31000) setiap bitcoin, katanya.

“Sekarang ia jatuh di bawah paras itu, mengurangkan insentif bagi pelombong untuk terus menyambung mesin kecuali mereka berada di dalam kawasan tenaga elektrik yang murah atau mempunyai cara penghasilan yang kurang daripada kos,” kata DiPasquale.

Kebimbangan terhadap regulasi juga telah melemahkan harga bitcoin dalam beberapa minggu yang lalu.

Bitcoin bermula kejatuhannya dari $11,000 (RM43000) dalam tempoh dua minggu lalu berikutan kenyataan SEC yang memperluaskan pengawasannya kepada bursa kripto, dan berita mengenai akaun terjejas pertukaran Binance berpusat di Hong Kong.

Prestasi Minggu Pertama Bitcoin

Sumber: CoinDesk

G20 dijangka bertemu di Buenos Aires, Argentina mulai Isnin.Perbincangan mata wang kripto dan Bitcoin akan berlaku pada sesi tertutup pada hari Selasa, jurucakap dari G20 memberitahu CNBC, dan boleh dibincangkan pada sidang akhbar berikutnya.

Bitcoin pulih kepada $ 8,155.66 (RM31925) pada 7:02 malam ET Ahad, 

Mata wang kripto lain mengukuh pada hari Ahad. Ethereum jatuh hampir 17 peratus dari pembukaan hari Ahad, jatuh serendah $460.09 (RM1800), menurut data dari CoinDesk. Bitcoin Cash dan Litecoin kedua-duanya jatuh kira-kira 10 peratus dari hari yang pembukaan. Sementara itu, Ripple jatuh 14 peratus kepada 55 sen pada hari Ahad.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!