Bithumb Digodam Lagi Kerugian $13 Juta USD

302

Pertukaran crypto Korea Selatan Bithumb telah diretas sekitar $ 13 juta dalam cryptocurrency EOS yang dicuri.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Syarikat itu mengesahkan dalam kenyataan pada hari Sabtu bahawa ia mula-mula melihat “pengeluaran tidak normal” daripada cryptocurrency melalui sistem pemantauan pada 22:00 waktu Korea (13:00 UTC) pada hari Jumaat, 29 Mac.

Pertukaran itu menggantung pengeluaran aset dan deposit di platform selepas pelanggaran itu.

Bithumb menyatakan:

“Semua cryptocurrency [dicuri] dimiliki oleh syarikat, dan aset semua ahli berada di bawah perlindungan dompet yang sejuk.”

Bursa telah digodam untuk sejumlah 3.07 juta EOS, yang ditarik balik dari dompet “panas” (internet connected) melalui satu siri transaksi.

Berdasarkan data dari CoinMarketCap, EOS kini berdagang pada $ 4.22, menjadikan jumlah nilai syiling yang hilang sekitar $ 13 juta.

Syarikat itu berkata dalam pernyataannya bahawa ia mengesyaki hack telah dijalankan oleh orang dalam, kerana tiada bukti eksploit luar dijumpai.

Bithumb telah memberitahu agensi-agensi kerajaan dan menjalankan siasatan dalaman. Ia berkata ia juga berfungsi dengan pertukaran utama dengan jangkaan pemulihan beberapa dana.

Di samping itu, aset yang tinggal di dompet panas Bithumb telah dialih keluar ke dompetnya yang sejuk (luar talian) untuk mengelakkan kerugian selanjutnya sehingga cara pelanggaran telah dikenalpasti dan sebarang kelemahan telah ditetapkan.

Berita itu datang hampir setahun selepas Bithumb digodam bernilai $ 30 juta. Pertukaran itu mengalami kerugian awal 2,016 bitcoin, 2,219 ether dan syiling lain, tetapi kemudian mendakwa telah memperoleh $ 14 juta daripada dana yang diretas.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!