Bithumb Melancarkan Perkhidmatan Terbaru Membolehkan Pembayaran Kripto di 6000+ Kedai Fizikal

89

Salah satu bursa mata wang kripto terbesar di Korea Selatan, Bithumb, melancarkan perkhidmatan terbaru yang bertujuan membolehkan pelanggan membayar dengan mata wang kripto di lebih daripada 6,000 kedai fizikal di seluruh negara. Bursa itu juga baru-baru ini mengembangkan sokongan luar talian dan perkhidmatan konsultasi secara peribadi selain meningkatkan ekosistem pembayaran kripto dalam talian.

 

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Pembayaran Kripto di 6000+ Kedai Fizikal

Bithumb mengumumkan pada 26 Mac bahawa ia “memperluaskan perkhidmatan pembayaran luar talian mata wang kripto.” Ini merupakan kerjasama dengan Korea Pay’s Service, yang menjalankan perkhidmatan pembayaran digital dan platform kad hadiah mudah alih, kata Korea Joongang Daily.

 “Korea Pay’s Service adalah syarikat domestik pertama yang menyediakan sijil dan penyelesaian hadiah mudah alih melalui lebih 400 saluran domestik, termasuk Starbucks, Outback, dan Kakao Talk, berdasarkan pakatan dengan francais domestik utama,” menurut Economic Review. Menurut Bithumb, Korea Pay’s Service mempunyai lebih daripada 200 rakan francais. Fntimes menambah, “Bithumb akan mewujudkan persekitaran yang membolehkan pengguna membayar secara langsung menggunakan mata wang kripto.” Korea Joongang Daily menghuraikan:

Pembeli akan dapat membeli produk di sekitar 6,000 kedai dari jenama seperti Cafe DropTop, Yankee Candle dan Sulbing, salah satu kedai pencuci mulut yang paling popular di Korea.

Bursa itu menjelaskan bahawa kod bar akan diwujudkan dalam aplikasi mudah alih, yang membolehkan pelanggan membuat pembayaran di kafe dan restoran menggunakan mata wang kripto mereka yang ada di bursa.

Memetik bahawa “pasaran mata wang maya maju seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Switzerland” sudah menggunakan perkhidmatan pembayaran kripto, Bithumb berkata mereka akan terus memperluaskan perkhidmatan mereka “melalui kerjasama dengan pelbagai rakan.” Bursa itu merancang untuk melancarkan perkhidmatan ini dalam separuh pertama tahun ini dan memperluas jumlah kedai kepada 8,000 menjelang akhir tahun ini.

Pada masa penulisan, Bithumb merupakan pertukaran kripto terbesar kedua di Korea Selatan dengan jumlah dagangan 24-jam sebanyak $507 juta. Upbit yang disokong Kakao kini merupakan bursa terbesar Korea Selatan dengan jumlah dagangan $910 juta dalam tempoh masa yang sama berdasarkan data Coinmarketcap.

 

Memperluaskan Sokongan Luar Talian

Minggu lalu, Bithumb mengumumkan perluaskan pusat khidmat pelanggannya yang terletak di Gangnam, Seoul, sebagai tindak balas kepada peningkatan permintaan pengunjung.

Dengan perluasan ini, syarikat itu telah menggandakan pusat perundingannya dari empat hingga lapan, menyokong pelbagai bahasa termasuk bahasa Inggeris, Jepun, dan Cina. Terdapat juga ruang perundingan berasingan untuk tetamu VIP, menurut syarikat itu. Di samping itu, terdapat kaunter bantuan untuk phishing suara dan penggodaman. Menurut bursa itu:

Pada masa ini, Bithumb telah mengendalikan empat pusat pelanggan terbesar di bandar-bandar utama di seluruh negara.

Pusat khidmat pelanggan bursa terletak di Gangnam, Gwanghwumun, Busan Centum City, dan Busan Daejeon. Syarikat itu mendedahkan “terdapat purata lebih daripada 100 pelanggan yang melawat pusat perundingan setiap hari, di seluruh negara.”

Baru-baru ini, Bithumb mendedahkan bahawa ia telah berbincang dengan Wemakeprice, sebuah pusat membeli-belah dalam talian utama di Korea Selatan. Walaupun bursa beberapa kali telah merujuk kepada perkongsian potensi ini, teta[i Wemakeprice mengumumkan apa-apa pada waktu akhbar.

Selain itu, Bithumb telah bekerjasama dengan Innovation Corp yang mengendalikan laman pelancongan Korea dengan lebih daripada 50,000 hotel dan kemudahan penginapan lain, yang membolehkan pelanggan membayar dengan apa-apa mata wang kripto yang mereka pegang di Bithumb. Bursa ini juga melancarkan kiosk crypto di restoran dan kafe untuk pesanan makanan dan pembayaran kripto.

 

[ sumber: Bitcoin News, 27 Mac, di tulis oleh Kevin Helms ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!