BMW, Ford, GM: Membina Blockchain untuk Industri Automotif

104

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Empat pembuat kereta terbesar di dunia telah menyertai pembekal teknologi blockchain dalam permulaan untuk membentuk konsortium terbesar , menfokuskan pada penerapan teknologi blockchain dalam sektor automotif.

Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) telah mendedahkan anggota pengasas termasuk BMW, Ford, General Motors dan Renault. Turut hadir , pengeluar kereta Bosch dan ZF serta syarikat utama (Accenture, IBM) dan kumpulan industri blockchain (Consensys, Hyperledger).

Terdapat beberapa proofs-of-concept dalam sektor akhir (tahun lepas, IBM dan ZF dalam menguji crypto car wallet)

MOBI  mewujudkan piawaian umum dan API untuk membolehkan pembayaran dan perkongsian data antara kereta – semua dalam perkhidmatan memandu ke hadapan digital mobility ecosystem baru, perkongsian perjalanan dengan kenderaan sendiri dan semuanya.

Chris Ballinger, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif MOBI, beliau menyedari perlunya konsortium selepas menjalankan beberapa proofs-of-concept yang ringkas pada permulaan.

Apa yang diperlukan untuk menggerakkan kereta tanpa pemandu?,jawapannya, adalah rangkaian data yang terdesentralisasi. Bermaksud jika semua geometri dimuka bumi di data kan dengan blockchain, kemungkinan itu pasti terjadi.

“Anda benar-benar perlu mempunyai standard biasa dan cara umum untuk berkomunikasi dengan kereta dan alam sekitar, mengenal pasti diri mereka dan cara transaksi baru,” kata Ballinger 

Syarikat Ballinger adalah satu-satunya pembuat kereta di atas idea itu. Walau bagaimanapun, ia adalah konsep yang mendapat persetujuan dengan MOBI serta ahli-ahli yang menyumbang 70% pengeluaran kereta global, iaitu 30 rakan.

Dan Harple, Ketua Pegawai Eksekutif Context Labs, yang bekerjasama rapat dengan Ballinger, berkata langkah pertama konsortium itu adalah untuk mewujudkan “ekosistem minimum yang berdaya maju” untuk mendapatkan kesan rangkaian.

Kerja ini akan bermula dengan pertemuan anggota individu untuk membentuk pasukan projek untuk bidang seperti vehicle identity dan data tracking; ride sharing; mobility ecosystem commerce; dan data markets for autonomous dan human driving.

Semua berkata, konsortium MOBI mungkin merupakan tindak balas pertama yang diselaraskan oleh industri auto kepada kesedaran bahawa data yang dihasilkan di sekitar kereta adalah sumber yang berharga dan blokchain itu boleh membantu industri automotif sendiri mengawal dan menguruskan data ini.

Kereta itu adalah medan perang data seterusnya bersama Apple, Google dan Amazon, MOBI melihat kelebihan blockchain yang menawarkan konsep desentralisasi. Lebih-lebih lagi, data itu, apabila ia dikongsi, boleh membayangkan memberi faedah kepada masyarakat, seperti meningkatkan keselamatan jalan raya dan mengurangkan kesesakan.

“Semua orang mahu data itu. Apple mempunyai kereta mereka, Amazon meletakkan Alexa dalam kereta, Microsoft Azure mempunyai sistem kereta mereka, Google cukup jadi partner mereka sahaja,” 

“Kereta itu adalah skrin keempat dan medan perang data besar berikutnya, iaitu hadiah trilion dolar.”

Oleh itu, Ballinger menjangkakan banyak peluang data yang akan berlaku.

Satu adalah data yang dijana di dalam kereta: purata komuter membelanjakan beberapa jam sehari di dalam kereta mereka, dan semakin mereka menggunakan internet pada waktu itu – contohnya, meminta pembantu maya untuk arahan.

“Peluang di sini adalah jika anda boleh membuat hak harta, maka data itu akhirnya boleh menjadi berdaulat dan dimiliki oleh sesiapa sahaja yang menghasilkannya – sama ada pemilik individu, pengendali armada, kerajaan bandar yang mungkin mengendalikan lampu isyarat, apa sahaja,” kata Ballinger.

Sensor data explosion

Satu lagi jenis data yang MOBI berharap dapat memanfaatkan menggunakan teknologi blockchain ialah sensor data explosion.

Iaitu data yang dihasilkan oleh kereta itu sendiri melalui pelbagai sensor yang berada di dalam dan di sekelilingnya. Kereta yang disambungkan hari ini menghasilkan kira-kira 25 gigabyte data sejam dan angka itu dijangka meningkat dengan pesanan magnitud pada masa depan dengan kenderaan (manual atau autonomi) yang mempunyai kaedah penderiaan jauh seperti light detection and ranging (LIDAR).

“Dengan jenis rich sensors ini, kereta akan menghasilkan sejumlah besar data yang mungkin tidak dapat dikendalikan oleh rangkaian 5G,” kata Ballinger. “Bayangkan pemetaan masa nyata dengan terperinci bahawa anda boleh menyampaikan pakej dengan robot ke pintu apartmen atau rumah seseorang.”

Semua data points ini, jika dikendalikan dan digunakan dengan betul, boleh membuat jalan raya lebih selamat juga.

Walaupun orang-orang seperti Google dan Tesla jauh dari segi mengumpul data kereta memandu sendiri, Ballinger percaya ia  akan mengambil setengah trilion untuk membangunkan kereta yang benar-benar selamat dan boleh mengendalikan semua keadaan memandu dunia sebenar, seperti memandu melalui bandar-bandar di lalu lintas bumper-to-bumper atau menavigasi lebuh raya dalam hujan lebat melalui sistem blockchain

Semasa di Toyota, Ballinger mengambil bahagian dalam proof concept yang melibatkan BigChainDB permulaan yang menggunakan blockchain untuk membuat hak harta bagi data supaya dapat dikongsi bersama di kalangan pembuat kereta, yang kemudian dapat digunakan untuk melatih algoritma pembelajaran. Menurut Ballinger, berkongsi data ini adalah satu-satunya cara kita mempercepatkan proses mendapatkan kereta dan selamat, memandu sendiri di jalan raya.

“Data itu di luar sana ada pada setiap geometri kehidupan, tetapi tiada sesiapa yang berkongsinya sehingga hari ini, dengan itu kami boleh membina kereta bergerak sendiri dengan selamat mungkin lebih jauh dari yang mungkin.”

Rakan kongsi MOBI yang mengumumkan hari ini termasuk: Accenture, Aioi Nissay Dowa Insurance Services USA, BigChainDB, BMW, Dashride, Deon Digital AG, Chronicled, ContextLabs, Crypto Valley Association, Foam, General Motors, Hyperledger, IBM, IOTA, MotionWerk, NuCypher, Oaken Innovation, Ocean Protocol, Renault, Shift, Spherical Analytics, Trusted Internet of Things Alliance, Vasily, Xain, dan ZF Friedrichshafen AG.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!