BRICS-NATO – Israel Bakal Menguasai Industri Blockchain

156

Nampaknya, ISRAEL kini semakin dekat mengorak langkah menjadi kuasa utama dunia dalam apa jua industri yang wujud. Pihak Berkuasa Israel – Israel Securities Authority(ISA)- telah mula menggunakan blokchain untuk meningkatkan keselamatan sistem keselamatan siber.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Pengawal selia kerajaan dilaporkan telah menanamkan teknologi itu ke dalam sistem yang digelar “Yael,” yang digunakan untuk menyampaikan pesanan mesej dan informasi lain kepada entiti yang berada di bawah pengawasan ISA.

Laman Web Yael : http://www.yaelgroup.com/en/

ISA juga merancang untuk melaksanakan plan blokchain dalam dua sistem lain, termasuk sistem pengundian dalam talian yang membolehkan para pelabur mengambil bahagian dalam mesyuarat ISA dari jauh, dan sistem yang dipanggil ‘Magna’ yang menyimpan semua laporan yang difailkan oleh entiti yang dikawal oleh ISA. Penyelesaian blockchain yang digunakan oleh ISA dilaporkan dikembangkan oleh firma IT Taldor.

Teknologi ini dapat memberikan penyelesaian yang mantap untuk mengatasi penipuan, kerana ia boleh digunakan untuk mengesahkan kesahihan komunikasi, serta melindungi terhadap penyunting palsu atau penghapusan kandungan yang tidak sesuai.

Natan Hershkovitz, pengarah Jabatan Sistem Maklumat ISA, mengatakan bahawa langkah untuk mengintegrasikan blockchain sejajar dengan “trend yang berkembang di seluruh dunia, dan dalam bidang kewangan khususnya, untuk menanamkan teknologi inovatif dan revolusi.” Seperti yang dilaporkan bulan lepas, Switzerland dan Israel baru-baru ini bersetuju untuk berkongsi pengalaman mereka dalam mengawal selia industri blockchain, dengan Setiausaha Negara Switzerland untuk Perkara Kewangan Antarabangsa Joerg Gasser mengatakan bahawa dia merancang untuk menyediakan laporan yang menggariskan cadangan am untuk semakan oleh kerajaan Israel.

Kementerian Kewangan Israel berkata kedua-dua negara telah bersetuju untuk berkongsi data mengenai peraturan fintech, termasuk garis panduan mengenai kriptografi dan memerangi pencucian wang haram (AML).

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!