BRICS-NATO – U.S Menuduh Rusia Mencuri Maklumat Negara

139

Jabatan Kehakiman A.S. (DoJ) telah menuduh tujuh pegawai dari Perisikan Utama Rusia (GRU) dengan operasi penggodaman global yang dibiayai oleh cryptocurrency dan operasi yang berkaitan. Dakwaan itu difailkan oleh juri besar di Daerah Barat Pennsylvania Oktober 3.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Para terdakwa, yang semuanya didakwa bekerja untuk GRU – sebuah agensi perisikan tentera Kakitangan Umum Angkatan Tentera Persekutuan Rusia – telah dituduh atas pelbagai tuduhan atas didakwa “penggodaman komputer, penipuan kawat, kecurian identiti, dan pengubahan wang haram, “menurut kenyataan akhbar DoJ yang disiarkan 4 Oktober

Kumpulan ini dikatakan tergolong dalam kumpulan hack yang dikenali sebagai “Fancy Bear,” dan dakwaan itu memuat tuduhan sejak awal tahun 2014.

Menurut dakwaan itu, untuk “memudahkan pembelian infrastruktur yang digunakan dalam aktiviti penggodaman mereka, defendan berkomplot untuk membasuh wang melalui web transaksi yang berstruktur untuk mengambil kesempatan daripada cryptocurrencies seperti bitcoin.” Dokumen itu mengatakan bahawa penggunaan Bitcoin (BTC) “membolehkan defendan untuk menghindari hubungan langsung dengan institusi kewangan tradisional,”

Rujukan terakhir kepada aktiviti penggodaman anti-doping berkaitan merujuk kepada dakwaan DoJ bahawa Fancy Bear berkomplot untuk mencuri data dari 250 atlet antarabangsa, serta agensi anti-doping di seluruh dunia. Serangan ini dikatakan telah membalas dendam untuk mengharamkan atlet Russia dari Olimpik 2018, berikutan kecurigaan program doping yang ditaja negara.

Pertuduhan ini nampaknya U.S mula menyimbah minyak ke atas Rusia supaya untuk mencetuskan kontroversi antara BRICS-NATO

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!